menu

Jouw Oorlog – Mij een Zorg: Gesprekken over de Oorlog met Mensen van na de Oorlog - Elouise Kluvers en Ingrid Kluvers (1979)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Psychologisch / Oorlog

155 pagina's
Eerste druk: In den Toren, Baarn (Nederland)

De auteurs besloten halverwege de jaren zeventig om zich te verdiepen in het oorlogsleed van mensen die na de oorlog waren geboren uit ouders met heftige oorlogservaringen. Zij deden dat door 21 interviews te houden met mensen geboren van 1946 tot 1962. De achtergronden zijn nogal verschillend: kinderen van ouders die een concentratiekamp overleefden, van slachtoffers van Japanse overheersing, maar ook van ouders met een NSB-verleden. Veel van de geïnterviewden hebben last van het oorlogsverleden van hun ouders dat die ouders zelf vaak niet hebben kunnen verwerken. Het oorlogstrauma gaat dan over op de volgende generatie. Sommige kinderen begrijpen en respecteren hun ouders, sommige reageren ronduit afwijzend. In een nabeschouwing bepleiten de auteurs voor meer aandacht voor (hulp aan) tweede generatie slachtoffers.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Daar ga ik weer

dacht ik, toen ik zonodig een exemplaar van 'Jouw oorlog-mij een zorg' koste wat het kost wilde bemachtigen. Niet te leen in de bibliotheek. Wel nog een tweedehands exemplaar.
In 1979 schreven auteurs Elouise en Ingrid Kluvers als eerste regels in hun voorwoord:
Veel mensen zijn misschien van mening dat nu eindelijk eens een streep moet worden getrokken onder de Tweede Wereldoorlog... Toch blijkt iedere keer opnieuw dat die verschikkelijke episode uit de geschiedenis golfslag teweeg heeft gebracht.

Beide zinnen zijn voor mij herkenbaar, de eerste waren de gevleugelde woorden van mijn vader, hij was net zoals mijn nu nog levende moeder een oorlogskind. Zowel mijn ouders als grootouders spraken of spreken niet over de oorlog. Te pijnlijk.

En ja, ik ben blij dat ik vijftien jaar na die oorlog ben geboren, dat ik hem niet zelf heb meegemaakt. Die golfslag, die pijnlijke erfenis was en is er nog wel.
Met het zwijgen worden bepaalde vragen niet beantwoord, en onbeantwoorde vragen hebben de zeer vervelende gewoonte in de lucht rond te hangen. Wat voor veel na-oorlogse mensen zoektochten teweeg heeft gebracht, dit naast het leren omgaan of leven met gedragingen van (groot)ouders die die oorlog wel hebben meegemaakt en de gebeurtenissen niet of nauwelijks konden of kunnen verwerken.

Of de na-oorlogse geïnterviewden in dit boek nu 'foute' ouders hadden, overlevende ouders uit concentratiekampen, of ze nu verzetshelden waren of slachtoffer waren van de Japanse overheersing, ze wilden allen alleen hun voornaam vermeld, genoemde erfenis is te pijnlijk. Zo voel ik op deze plek niet de behoefte om details te beschrijven, wel dat ik dit boek na zo'n vijftig pagina's opzij leg. Het brengt onrust, het doet zeer, er zweven oude spoken uit de dekenkist op zolder rond... Het is voor mij teveel.

Ik heb me afgevraagd voor wie dit boek van nut zou kunnen zijn. Misschien juist wel voor mensen die zuchten dat het wéér over de oorlog gaat. Persoonlijk vind ik hoe nu bijvoorbeeld 4 mei invulling krijgt treffend. Laat die na-oorlogse generatie(s) tijdens de kranslegging maar spreken aan de zijde van hun ((over)groot)ouders.
Ik herdenk op meerdere wijzen. Ik blijf mondjesmaat doorgaan met een zoektocht, samen met een neef duik ik zo nu en dan een archief in, proberen we het verhaal compleet te maken. Soms verbijsterd over de gevonden (familie) informatie.
En dit boek? Dit boek gaat naar de kringloop. De dekenkist gaat voor nu weer dicht. Ik ga naar buiten, daar ga ik weer, vandaag de zon in ...

Het boek verscheen in 1979 en was toen voor velen een eyeopener omdat voor het eerst aandacht werd besteed aan de impact van WOII op de naoorlogse generatie. De auteurs behoorden zelf tot die generatie. Een samenvatting van het boek werd gebruikt bij het ICODO met een voorwoord van Herman Musaph.
Jouw oorlog mij een zorg, is misschien na ruim veertig jaar een gedateerd boek, mede dankzij het feit dat doorwerkend oorlogsleed steeds meer bespreekbaar werd.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:34 uur

geplaatst: vandaag om 21:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.