menu

Door Hun Ogen. Familieverhalen uit de Holocaust - Femmetje de Wind, Jessica Durlacher, Frits Barend, Alex Boogers, Robert Vuijsje, Arnon Grunberg, Awraham Soetendorp, Elle van Rijn, Emile Schrijver, Judith Fanto, Nadav Vissel, Pieter van Os en Ronit Palache (2023)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Oorlog

320 pagina's
Eerste druk: Hollands Diep, Haarlem (Nederland)

De meeste overlevenden van de Holocaust praatten na de oorlog niet over hun traumatische ervaringen. Ze moesten door. De pijn van het verleden was te groot. Pas op hogere leeftijd - toen hun kleinkinderen vragen begonnen te stellen - vertelden sommigen van hen beetje bij beetje hun verhaal. Sinds enkele jaren interviewen kinderen van de Joodse basischool Rosj Pina hun (over)grootouders over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. Uit de meer dan tweehonderd levensverhalen die de kinderen zelf opschreven stelde schrijver Femmetje de Wind deze bundel samen. Daarnaast vroeg zij een aantal bekende auteurs met de kinderen mee te gaan om het vaak ontroerende gesprek tussen de verschillende generaties te beschrijven. 'Door hun ogen' geeft een dwarsdoorsnede van datgene wat zich in Joodse families heeft afgespeeld gedurende de oorlogsjaren. In dit boek delen overlevenden van de Holocaust hun persoonlijke ervaringen over onderduik, verraad, verzet, vluchten, leven in de kampen en de kille ontvangst in Nederland na afloop van de oorlog. Toch is het ook een boek over klein geluk in donkere tijden, overlevingsdrang en hoop.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Interview met oma Yvonne van Alphen in Mezza, bijlage dagblad AD d.d. 29 april 2023.

Voor Yvonne begon de oorlog pas na de oorlog. "Ik groeide op met het verwijt: jullie hebben voor die oorlog gezorgd. Als hier geen joden woonden hadden wij niet al die jaren in de ellende gezeten. De oorlog was niet de schuld van de Duitsers, maar van ons, de joden. Dat is altijd zo geweest en nu nog steeds: als er ergens iets mis gaat, zitten de joden erachter."

Gast
geplaatst: vandaag om 13:15 uur

geplaatst: vandaag om 13:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.