menu

De Mythische Formule: Dertig Gesprekken 1951-1981 - Harry Mulisch, Marita Mathijsen, Paul van 't Veer, Hans Keller, H.U. Jessurum d'Oliveira, Joop van Tijn, Nol Gregoor, Aad van der Mijn, W.L. Brugsma, Lidy van Marissing, W.L. Brugsma, Aad van der Mijn, Adriaan Venema, Thomas Graftdijk, Leo Geerts, Erik Slagter, Jef Geerts, Ischa Meijer, Cherry Duyns, Theun de Winter, Max Pam, Joop van Tijn, Jan Brokken, Simon Ronzendaal, Frans de Rover, Boudewijn Büch, Anneke van Doorn, Jaap Goedegebuure en Willem Kuipers (1981)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

298 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In 'De Mythische Formule' staan dertig gesprekken die de schrijver Harry Mulisch voerde met ondervragers als Hans Keller, Aad van der Mijn, W.L. Brugsma, Ischa Meijer, Cherry Duyns en Max Pam. Marita Mathijsen heeft de selectie gemaakt uit het aantal van honderdnegenendertig. De door haar gekozen gesprekken rondde ze af met een eigen interview over de interviews. De vraag blijft in hoeverre interviews exacte informatie geven over wat de schrijver denkt en wil. Hij is daar zelf nogal sceptisch over, omdat interviews verslagen zijn van wat iemand gezegd heeft. Daardoor zijn ze volgens Mulisch minder authentiek dan wat iemand schrijft: 'De soort vragen die een lezer aan een boek stelt, zijn niet de vragen die een maker eraan kan stellen. Daar heeft hij geen zicht op. Een oog kan niet naar zichzelf kijken. Over de interpretatie heb ik het daarom nooit willen hebben in interviews dan kom je aan het graniet van de zaak. De interviews waarin ik vertel over sokken en pijpen vind ik zelf de aardigste. Ook over politiek kun je een standpunt innemen. Maar met een boek neem je geen standpunt in, je schept een werkelijkheid. Of die werkelijkheid waar is of niet, die vraag is niet relevant. Dat is wezenlijk voor de kunst.' Lang niet alle gesprekken gaan over zijn boeken. Zijn leven, zijn vechtpartijen, zijn ouders, het passeert allemaal de revue.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:17 uur

geplaatst: vandaag om 06:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.