menu

The Bookseller at the End of the World - Ruth Shaw (2022)

Alternatieve titel: De Boekwinkel aan het Eind van de Wereld

mijn stem
geen stemmen

Engels
Autobiografisch / Biografie

320 pagina's
Eerste druk: Allen & Unwin, Auckland (Nieuw-Zeeland)

In ‘De Boekwinkel aan het eind van de Wereld’ lees je de memoires van Ruth Shaw, een boekhandelaar uit het afgelegen dorp Manapouri, in het diepe zuiden van Nieuw-Zeeland. Ruth verweeft de verhalen van de bijzondere klanten van haar winkel met mijmeringen over haar favoriete boeken en het verhaal van haar rijke, afwisselende en soms moeilijke leven. Ze zeilde jarenlang over de Stille Oceaan, waar ze werd overvallen door piraten, had bijzondere relaties, werd opgenomen in een inrichting, hielp in Sydney drugsverslaafden en prostituees, voerde campagne voor tal van milieukwesties en werkte met haar man Lance op een groot jacht. Ruths leven bestond niet alleen uit omzwervingen en avonturen, ze leed ook enkele zeer grote verliezen.

zoeken in:
glimmerman270
Ruth is geboren in Nieuw-Zeeland, en net als haar vader gek op ondernemen. Zo had ze op haar tiende al een eigen onderneming: muizen fokken en verkopen. Ze was ook gek op lezen, en vele jaren later gaat ze daar iets mee doen: het boekwinkeltje openen dat staat afgebeeld op cover.
Alles positief..

Maar op vrij jonge leeftijd begint de tragedie al: een verkrachting op 16 jarige leeftijd, ze blijkt zwanger te zijn van haar verkrachter (maar moet het kindje afstaan), en haar droomman (Lance) gaat tóch niet met haar trouwen...dus verlaat ze Nieuw-Zeeland, daar het er teveel doet denken aan deze afschuwelijke periodes. Ze komt terrecht in Australië, alwaar ze trouwt met Peter en kort erop in verwachting raakt. Maar ook nu is er de tragedie: Peter verongelukt, haar kindje overlijdt vlak na geboorte, en Ruth zit er helemaal doorheen.

Ze herpakt zich, gaat opnieuw op de vlucht voor haar pijnlijke gedachten. Ruth komt terrecht in Papoea-Nieuw-Guinea. Daar ontmoet ze haar 2de man: Matt. Het gaat geweldig, maar misschien iets té goed, want een relatie kan toch nooit lang goed gaan? Ze vlucht, alweer..

Vluchten en nieuwe avonturen aangaan blijkt een tegengif voor al het verdriet in haar (avonturen zijn afleiding!) Ruth maakt namelijk héél wat avonturen mee: overvallen worden door piraten, werken als verpleegkundige in zeer gevaarlijk gebied, gevaarlijke baantjes aannemen, blowen, bedreigd worden door corrupte agenten.. maar ook haar ondernemende kant kwam meermaals naar boven: een varkensboederij beginnen, studeren, en ze werd zelfs ambtenaar bij de gemeente, als opbouwwerker (ondernemend, zie alinea1)

Jaren later, in 1984, belt Lance naar Ruth Ze is zó blij! Hij is nu schipper en woont in Manapouri. Lance was gescheiden, en heeft een zoontje. In het begin vond Ruth het doodeng, aangezien ze gewend was te vluchten bij teveel emotionele toenadering. Maar ze gaat die kant op. Ze is weer thuis, in NZ, samen met Lance. Bijna compleet, want zal ze haar vermiste kind nog vinden?

Emotioneel verhaal maar tegelijkertijd ook prachtig! De korte verhalen tussen haar levensverhaal omtrent haar boekenwinkeltjes maken het af!

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
glimmerman270,
Metaboeken komen in alle varianten, ik had al de indruk dat deze wat meer interessant zou zijn

Gast
geplaatst: vandaag om 13:41 uur

geplaatst: vandaag om 13:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.