menu

Konungsbók - Arnaldur Indriðason (2008)

Alternatieve titel: Het Koningsboek

mijn stem
2,75 (12)
12 stemmen

IJslands
Thriller

363 pagina's
Eerste druk: Vaka-Helgafell, Reykjavik (IJsland)

De jonge IJslander Valdemar reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lagerwal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is hij een kostbaar manusscript uit het oog verloren, de Codex Regius, een onderdeel van de Edda, het manusscript uit 1271 waaraan het IJslandse volk zijn identiteit ontleent. Als de hoogleraar hem in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manusscript terug te vinden - en in leven te blijven. Want, zo blijkt, voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.

zoeken in:
2,5
Helaas het eerste slechte boek van Arnaldur. De introductie is te lang, maar vooral de personages zijn saai en dan met name hun onderlinge relatie. Het hele boek door is er een slaafse bewondering van de een voor de ander. Het thema is ook alleen boeiend voor degene die een beetje voeling hebben met Oudijslandse literatuur. De actie viel ook erg tegen. Vooral de slotscene op de boot was hopeloos voorspelbaar. Gelukkig is het voor de rest wel redelijk vermakelijk, maar meer dan 2,5 kan hier niet aan kwijt. Hopelijk herpakt Arnaldur zich en gaat hij weer verder met zijn detective.

2,5
Ik kan helaas niet anders dan Hando gelijk geven.
De introductie is gigantisch lang en bovendien zit het vol met nutteloze familiebanden en Ijslandse namen die me enkel in verwarring brachten.
Een ander feit dat me tegen de borst stootte was het relatieve gemak waarmee ze van aanwijzing tot aanwijzing hoppen, zeker nadat eerst verschillende malen aangehaald wordt dat de queeste er eentje is die al jaren bezig is.

Jammer genoeg was het voor mij het eerste boek dat ik van deze schrijver gelezen heb en als het niet aan Hando gelegen had ook het laatste.

Zeker niet meer waar dan 2.5, en dan enkel omdat het naar het einde toe toch een beetje beter wordt.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:14 uur

geplaatst: vandaag om 03:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.