menu

Brisingr - Christopher Paolini (2008)

Alternatieve titels: Het Erfgoed # 3, Brisingr | The Inheritance Cycle # 3, Brisingr

mijn stem
3,91 (52)
52 stemmen

Engels
Fantasy

784 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

Eragon en zijn draak Saphira hebben de kolossale strijd tegen de troepen van het Keizerrijk op de Brandende Vlaktes ternauwernood overleefd. Maar er staat de Drakenrijder nog meer te wachten, want Eragon is gebonden aan een aantal beloftes waar hij zich niet allemaal aan kan houden. Als eerste Eragon’s eed aan zijn neef Roran: om hem te helpen zijn geliefde Katrina uit de handen van Koning Galbatorix te redden. Maar ook aan anderen is hij zijn loyaliteit verschuldigd. De Varden hebben zijn talenten hard nodig, evenals de elven en de dwergen. Eragon moet keuzes maken, keuzes die niet zonder gevolgen zijn.

zoeken in:
avatar van DN Angelke
September is nog zo ver weg...

avatar van DvonGeem
z'n dikste tot nog toe.

avatar van Agaath95
Hoe kan hier al op gestemd zijn? Het duurt nog drie maanden voordat het boek uitkomt.

avatar van Gregorian
Ben zo benieuwd naar het 3e deel!

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Ik ben erg benieuwd naar Brisingr. Ik vond de andere twee delen van de Erfgoed serie erg leuk.

Trouwens, komt hij hier op 6 oktober uit?

avatar van missJ10e
ooh...ik heb al heel lang op dit boek gewacht..ben super blij dat het eindelijk uitkomt:D

avatar van Fedor
5,0
Ik kijk ook met veel plezier uit naar de verschijningsdatum van dit boek. Ik vond de vorige 2 boeken helemaal geweldig.

Het werd eens tijd dat deze uitkwam zou ik zo zeggen.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Zijn er al meer mensen die dit boek hebben gelezen? En ik zou wel eens een mening willen horen van degene die al gestemd heeft.

4,0
Heb 'm inmiddels al thuis ontvangen. Mijn eerste indruk over het boek is niet onaardig.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Ik heb het vandaag gekocht. Ik heb er nog niet in gelezen want ik ben nu bezig in het derde boek van Lord of the Rings. Reken maar wel dat ik LotR in een sneltrein vaart uit heb, want ik kan niet wachten om dit boek te lezen!

Trouwens, klopt het aantal bladzijden? Ik snap dat het aantal pagina's scheelt met de Amerikaanse versie, maar mijn exemplaar heeft 574 blz en hier staat 896, dat zal toch niet zoveel schelen.

Trouwens, alvast wel een pluim voor de cover. Die vind ik tot nu toe het mooiste van de Erfgoed serie.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Er zijn nu twee stemmen, ik wil graag een mening over het boek lezen, willen degenen die gestemd hebben alsjeblieft een recensie plaatsen?

avatar van chasin777
Heb net het boek gekocht. Ik heb alleen de eerste 2 delen niet gelezen. Maakt dit wat uit?
Het boek begint wel met een intro van wat er in de eerste 2 delen is gebeurd.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Ik denk dat het heel erg verstandig is om de eerste twee boeken wel te lezen. Je mist introducties van personages en ik denk niet dat je uit die samenvattingen het hele verhaal kunt opmaken... ik zou de eerste twee boeken eerst lezen. Zijn overigens leuke boeken, dus dat is geen straf.

avatar van chasin777
Ok dan thnx voor de info. Heb ik mooi wat te doen met dit rot weer.

4,0
Albus Dumbledore schreef:
Ik heb het vandaag gekocht. Ik heb er nog niet in gelezen want ik ben nu bezig in het derde boek van Lord of the Rings. Reken maar wel dat ik LotR in een sneltrein vaart uit heb, want ik kan niet wachten om dit boek te lezen!

Trouwens, klopt het aantal bladzijden? Ik snap dat het aantal pagina's scheelt met de Amerikaanse versie, maar mijn exemplaar heeft 574 blz en hier staat 896, dat zal toch niet zoveel schelen.

Trouwens, alvast wel een pluim voor de cover. Die vind ik tot nu toe het mooiste van de Erfgoed serie.

Op bol.com heeft die versie ook 574 bladzijden, dus het lijkt mij normaal voor de nederlandse versie. Ik zelf heb de Engelse versie, dus ik kan het nog niet met zekerheid zeggen.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Ik ben begonnen met lezen, en het begin is erg leuk. Het begint vrij hard, dan komt er een grappig stukje en nu zit ik weer vol spanning te lezen.

avatar van arwenevenstar
3,0
Dit boek viel me tegen. Met de positie waarin we het tweede boek verlieten had ik meer verwacht van het plot. Begrijp me niet verkeerd, ik vind deze serie erg leuk, ik erger me er alleen aan dat het verhaal na Eragon zo plotloos is geworden. In Oudste was de verhaallijn van Eragon vrij saai, maar toen had Roran tenminste nog het een en ander te beleven. Nu zitten ze allebei bij de Varden, gaat Roran af en toe vechten en gaat Eragon af en toe terug naar de plaatsen waar hij al geweest is.

Wat ik wel goed vind is dat het verassend blijft. Er blijkt beter over nagedacht te zijn dan ik initieel gedacht had.
Het is al met al een leuk boek, je gaat er als een speer door heen en het blijft altijd net op de rand van echte spanning, wat tot een ietwat matige climax lijdt. Eigenlijk is dit boek vergelijkbaar met harry potter 6. Daarbij heb je ook het gevoel dat het boek er eigenlijk alleen is om informatie te geven die het laatste boek beter maakt.
Dit boek belooft veel voor deel vier. Ik hoop dat het Paulini lukt een goed eind voor deze serie te schrijven.

4,0
Ik ben het er mee eens, alleen zou ik toch een halve/hele punt erbij doen. Ik ben pas op de helft, maar ik heb al een aardige indruk. Inderdaad, er gebeurt eigenlijk niet zo heel veel wat de spanning iets minder maakt, maar toch is dit niet per se slecht. Het is erg leuk om te lezen wat Eragon aan het doen is, en er gebeuren toch veel kleine dingen waardoor het absoluut niet saai is. Ook moet ik zeggen dat Paolini een stuk beter schrijft in dit deel, niet al te moeilijk maar toch wel gedetailleerd, wat ik erg knap vind voor een schrijver van onder de twintig.
Ik denk dat we pas echt mogen smullen als deel 4 er is.
Tot nu toe neig ik naar een krappe 8, wat vier sterren tot gevolg zal hebben. Eerst even uitlezen.

avatar van Fedor
5,0
Ik heb vanmiddag Brisingr uitgelezen. Dit boek viel mij in zijn geheel niet tegen. Ik vond het een zeer boeiend en verrassend 3e deel. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het 4e en laatste deel. Hopelijk laat de vertaling niet zo lang op zich wachten.

4,0
Het viel mij ook niet tegen. Ik vond het leuk om te lezen. Je merkt dat Paolini ook beter geworden is in het schrijven en Alagaësia is ook erg mooi uitgewerkt, de personages zijn goed beschreven etc. Geen teleurstelling voor mij. Wel bevatte het geen enorm grote climax, maar die zal in deel 4 komen, dus dat is iets om naar uit te kijken.

avatar van Albus Dumbledore
3,5
Zo, ik heb er een hele tijd over gedaan, maar ik heb hem vanmorgen dan eindelijk uitgelezen. Brisingr. Ik heb over dit boek een hoop negatieve punten en een hoop positieve punten. Ik zal beginnen met de negatieve punten.

- punten:
Heel kort samengevat kan ik jullie eigenlijk meteen al vertellen wat het grote minpunt is, en dat is het middenstuk van het verhaal. Ik vind het middenstuk gewoonweg saai. Eragon zit eerst bij de Varden waar bijna niets bijzonders gebeurd, op een gegeven moment komen Thoorn en Murtagh even langs, maar na dat gevecht krijgen we weer een te beknopte beschrijving van het leven in de Varden. Toen ik vervolgens las dat Eragon van Nasuada het bevel kreeg om naar de dwergen te gaan, sloeg ik het boek bijna dicht. Toen ik voor de laatste keer bij de dwergen zat in Oudste, vond ik dat ook al vrij saai. En dat is ook nu het geval, maar ik heb mezelf gedwongen om er doorheen te komen en het was gelukt. Dat Eragon even werd aangevallen was dan wel weer leuk. Ook de stukken geschreven uit Rorans standpunt vond ik vrij overbodig. Tenzij er iets met hem zou gebeuren. Het was alsof Paolini voelde dat het misschien een beetje saai werd voor de lezer en dit persé wilde afwisselen met actie, ook al is het nutteloze actie. Ik hoef echt niet te weten hoe Roran heel de tijd koppen af zit te hakken en iemand de harsens in slaat. Het was wel leuk geweest als er echt iets met Roran zou zijn gebeurd.

+ punten:
Ja, die heb ik ook nog. Het middenstuk was dan wel saai, maar het begin en het einde waren steengoed. Het begin was spannend en ik hou erg veel van het personage Arya, waar Eragon toen ook lang alleen mee was. Het gevecht tegen de Ra'zac was ook erg spannend. Toen kwam het middenstuk maar toen kwam gelukkig het einde in zicht. Want wat was dat geweldig! Vol met plottwists, spannende dingen, actie en verdriet. Ik zal maar niet te veel uitweiden over het einde, want dat is gewoon echt heel goed. Ik heb gehoord dat de climax volgens velen tegenviel, maar bij mij was dat niet. Prima climax, wat is er verkeerd aan?

Conclusie:
Het was een heerlijk fantasyboek en ik kijk heel erg uit naar het vierde boek, maar ik vond het middenstuk best saai. Daar had veel meer leven in moeten zitten en wat mij betreft had Paolini veel dingen uit het middenstuk kunnen schrappen en een plottwist van het eind naar het middenstuk kunnen plaatsen, zodat de lezer (met name ik) weer geboeid werd. Maar ja, ik hoop dat het vierde deel geen saai middenstuk bevatte. Deel 1 vind ik nog steeds het beste boek.
Cijfer van een schaal van 1 op 10: 7.5
Cijfer hier op boekmeter: 3,5

Erfgoed toplijstje (schaal van 1 op 10):
1. Eragon: 8.1
2. Brisingr: 7.5
3. Oudste: 7.4

avatar van boeklover
5,0
Ik vond dit boek echt super!
Ben wat ziekjes, en heb dus lekker lang kunnen doorlezen. Heb hem in 3-tal dagen uitgelezen!
Ik kijk héél erg uit naar het 4e en laatste boek in deze fantastische reeks!

avatar van Gregorian
Na Eragon en Oudste kon ik niet wachten op Brisingr. Ik heb Brisingr nog niet helemaal uit, maar tot nu toe bevalt hij me goed. Alleen vind ik sommige stukken een beetje langdradig. Maar zowel Brisingr als Oudste overtreffen het eerste deel Eragon niet vind ik. Kan nog geen beoordeling geven, want daarvoor moet ik Brisingr eerst uitlezen. Maar positief ben ik in ieder geval wel!

avatar van Slater
4,0
Geweldig boek, vandaag uitgelezen en ik vond het een hele beloning na 700 pagina's!
Alles wordt zoals gewoonlijk van top tot teen uitgelegd en de conversaties mogen er ook zijn. Dit (3e) deel bevat veel nieuwe informatie over de Drakenrijder universum zoals het hart der harten wat weer wat nieuws toevoegd. Je kan aardig merken dat de schrijver bepaalde punten goed vooruit bedacht heeft, zodat alles netjes aan elkaar past.
Dikke 4*

Eragon - 4*
Oudste - 4,5*
Brisingr - 4*

avatar van Grovonion2
3,5
Aanvankelijk begon het alles wat vlotter dan in deel twee en voelde de kwaliteit als in het eerste deel aan. Zoals echter te verwachten met het derde deel dat nog eens ettelijke pagina's meer telt dan het tweede is het tempo er zo rond pagina 300 weer helemaal uit. Klopt dat alles mooi wordt uitgelegd maar het kan soms wel een beetje vervelen.

-edit- ik zie dat ik bij lange na niet de enige ben die het middenstuk saai vind.

avatar van Grovonion2
3,5
Misschien dat ik me nog eens bedenk, nadat het allemaal wat bezonken is, maar voorlopig ben ik eerder blij dat het boek afgelopen is dan dat ik het volgende mis. Vandaar slechts 3.5*

Albus Dumbledore schreef:

Conclusie:
Het was een heerlijk fantasyboek en ik kijk heel erg uit naar het vierde boek, maar ik vond het middenstuk best saai. Daar had veel meer leven in moeten zitten en wat mij betreft had Paolini veel dingen uit het middenstuk kunnen schrappen en een plottwist van het eind naar het middenstuk kunnen plaatsen, zodat de lezer (met name ik) weer geboeid werd. Maar ja, ik hoop dat het vierde deel geen saai middenstuk bevatte. Deel 1 vind ik nog steeds het beste boek.
Cijfer van een schaal van 1 op 10: 7.5
Cijfer hier op boekmeter: 3,5

Erfgoed toplijstje (schaal van 1 op 10):
1. Eragon: 8.1
2. Brisingr: 7.5
3. Oudste: 7.4jij mag je eigen mening hebben, maar ik ben het er grondig mee oneens. ik vond Brisingr een geweldig boek, evenals de andere twee, wel geef ik toe dat het een heel wat dramatischer verhaal was dan de vorige boeken, maar daardoor niet minder leuk, ik heb geen enkele pagina overgeslagen, en heb hem zlefs nu voor de 7de keer gelezen, nou heb ik ook het geheugen van een goudvis... maar dan nog vond ik het een heel mooi verhaal.
ik kijk met kwijlende mond uit naar het volgende deel, enige info over de datum of iets?

Boekmeter score:
Eragon: 4.5
Oudste: 4.5
Brisingr: 4.5

Gast
geplaatst: vandaag om 11:23 uur

geplaatst: vandaag om 11:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.