menu

Description et Genèse des Dépôts Meubles de Surface et du Relief de l'Oesling - Willem Frederik Hermans (1955)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Wetenschappelijk

94 pagina's
Eerste druk: Service Géologique de Luxembourg, Luxemburg (Luxemburg)

Schrijver Willem Frederik Hermans promoveerde op 6 juli 1955 cum laude aan de Gemeentelijke Universiteit, nu de Universiteit van Amsterdam in de fysische geografie. Zijn proefschrift ging over aardlagen in Ösling, het noorden van Luxemburg. Zowel baan als promotie had hij deels aan zijn Amsterdamse leermeester prof J.P. Bakker te danken. Bakker beval zijn vroegere assistent Hermans aan bij de Groningse hoogleraar in de sociale aardrijkskunde H.J. Keuning, die een fysisch-geograaf zocht. Op 1 oktober 1952 ging Hermans' aanstelling in; in de zomer van dat jaar was hij begonnen met veldwerk in Luxemburg. Ook in de zomers van 1953 en '54 deed Hermans onderzoek in Luxemburg. Dit zou uitlopen op zijn dissertatie in 1955.

zoeken in:
avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Hermans werd tijdens zijn verdediging van deze dissertatie geflankeerd door de paranimfen Gerard Kornelis van het Reve en Oey Tjeng Sit (kunstenaar/apotheker).

Dit is vastgelegd door de fotograaf Ed van der Elsken:

DPG Media Privacy Gate - parool.nl

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
WildeOscar schreef:
...geflankeerd door de paranimfen Gerard Kornelis van het Reve en Oey Tjeng Sit (kunstenaar/apotheker).
Niets persoonlijks hier, maar die Gerard Kornelis van het Reve studeert voor wassen beeld misschien? Die staat op de allereerste foto wel heel erg strak opgesteld.

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
Sol1 schreef:
(quote)
Niets persoonlijks hier, maar die Gerard Kornelis van het Reve studeert voor wassen beeld misschien? Die staat op de allereerste foto wel heel erg strak opgesteld.

Paranimfen, een typisch Nederlandse traditie bij de verdediging van een proefschrift, zijn eigenlijk bedoeld als de 'begeleiders' van een promovendus tijdens deze verdediging. De bedoeling hiervan ligt oorspronkelijk in de functie, (deel van) het proefschrift te verdedigen ingeval de promovendus hier zelf niet toe in staat is (door een ongeval of ziekte, of doordat hij het antwoord op een vraag niet weet), of wanneer de promovendus ruggespraak wil houden voor het beantwoorden van een vraag. Een paranimf heeft tegenwoordig een ceremoniële functie, en hoeft niet noodzakelijkerwijs kennis van zaken van het onderwerp van het proefschrift te hebben. Paranimfen worden ook somtijds gevraagd tijdens de promotieplechtigheid stellingen voor te lezen als daarover een vraag gesteld wordt.

Misschien kon Reve zijn zenuwen niet bedwingen, en staat hij daarmee meer als een zout- dan een steunpilaar; het is toch een verantwoordelijkheid die op je schouders rust, fysisch-geografische vragen beantwoorden of dergelijke stellingen voorlezen

Gast
geplaatst: vandaag om 02:00 uur

geplaatst: vandaag om 02:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.