menu

De Ongelijkheidsmachine: Een Verborgen Europese Geschiedenis - Paul Goossens (2023)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Journalistiek / Politiek

400 pagina's
Eerste druk: EPO, Berchem (België)

Hoe kan het dat een handvol mensen meer bezit dan de helft van de wereldbevolking en waarom wordt die obscene concentratie van rijkdom niet weggehoond? Vragen die ertoe doen. Zeker in tijden van grote en kleine cultuuroorlogjes rond de roerselen van de nationale identiteit is kritisch onderzoek naar de pijlers van de ongelijkheid een must. Extreme ongelijkheid gaat immers over meer dan waanzinnige bankrekeningen. Het is een machine die haar territorium voortdurend uitbreidt, samenlevingen omwoelt, de verzorgingsstaat ontrafelt en uiteindelijk ook de democratie uitholt. In 'De Ongelijkheidsmachine' onderzoekt de econoom en journalist Paul Goossens de permanente botsing en de onmogelijke pacificatie tussen voorstanders van een meer egalitaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden. Europa stond daarbij steevast aan de zijde van de 1%, zo ook haar religieuze leiders en vele van haar gelauwerde denkers. Vandaag komt het erop aan de code van de financiële industrie te kraken, dan pas kan de ongelijkheidsmachine gestopt worden. ''Het is kiezen'', aldus Goossens, ''tussen de koopkracht van de bevolking of de privileges van de nieuwe feodale heersers, de geldaristocratie.''

zoeken in:
avatar van Bruno_6
3,5
In de heropbouw na de Tweede Wereldoorlog ontstond in Europa de welvaartsstaat. Dit systeem zorgde binnen de natiestaten voor een meer gelijke verdeling van de inkomsten tussen arm en rijk.

In de jaren '70 begon de afbraak van dit systeem. Stuk voor stuk werden de veiligheidssystemen ontmanteld.

Hoewel de Europese Unie zichzelf graag voorstelt als een sociaal systeem, was dit van in het begin vooral een economisch systeem: een eengemaakte markt, met één munt. Hiermee gaven de natiestaten hun financieel beleid uit handen, terwijl kapitaal makkelijk over de landsgrenzen heen beweegt.

Terwijl de centrale banken hameren op de bestrijding van inflatie, wordt hiermee steeds meer vermogen geconcentreerd in handen van een financiële elite. De gewone mens en de staten zijn ondertussen verslaafd geraakt aan goedkoopkrediet.

Het begin van een oplossing is volgens Goossens (als ik hem goed heb begrepen tenminste) een sociaal zekerheidssysteem op niveau van de EU.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:28 uur

geplaatst: vandaag om 19:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.