menu

Politiek zonder Partijen - Simone Weil en Alicja Gescinska (2023)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands / Frans
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Politiek

96 pagina's
Eerste druk: Davidsfonds, Leuven (België)

Zijn politieke partijen de oplossing, of eerder een oorzaak van het democratisch deficit en de vele problemen van het politieke theater? De Franse filosofe Simone Weil pleitte in een visionair, postuum gepubliceerd essay voor een radicale afschaffing van alle politieke partijen. Het is een messcherpe analyse, geschreven na het Europese democratische debacle aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, waarin ze het vaak gewetenloze cynisme van het partijensysteem aanklaagt. Weil gaat op zoek naar alternatieven en een andere manier van politiek voeren. Filosofe Alicja Gescinska pleitte in verschillende van haar werken voor het belang van politieke betrokkenheid en maatschappelijk engagement. In 'Politiek zonder Partijen' schetst ze eerst een kort biografisch portret van Simone Weil en presenteert ze de eerste Nederlandse vertaling ooit van Weils 'Aantekening over de Algemene Afschaffing van Politieke Partijen.' In een afsluitend essay gaat Gescinska vervolgens in filosofische dialoog met Weil, die onmiskenbaar een van de meest fascinerende filosofen van de vorige eeuw was. Hoe accuraat, actueel en bruikbaar zijn tachtig jaar later de bevindingen van Weil?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het oorspronkelijke Franse essay, dat in vertaling is opgenomen in deze bundel 'Politiek zonder Partijen', is te vinden op Note sur la Suppression Générale des Partis Politiques - Simone Weil (1950)

Gast
geplaatst: vandaag om 11:54 uur

geplaatst: vandaag om 11:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.