menu

Oorlogsdagboek, Armageddon: 16.02.22 / 31.12.22 - Arie van der Ent (2023)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel / Gedichtenbundel
Autobiografisch / Oorlog

332 pagina's
Eerste druk: Woord in Blik, Rotterdam (Nederland)

Slavist Adrie van der Ent trouwde met een Oekraïense, vestigde zich onder Kyiv en bleef daar ook stug doorwonen toen het oorlog werd. Wel schreef hij iedere dag twee dingen, om de waanzin - en incidenteel de angst - vast te leggen en het hoofd te bieden, met hier en daar ruimte voor de al dan niet vrolijke kleinere dingen van het leven. Zijn dagelijkse medicijn bestaat uit het schrijven van de stipt 50 woorden van zijn ‘Oorlogsdagboek’ en de stipt 14 regels van het sonnet ‘Armageddon’. Onder de hoofdtitels ‘Oorlogsdagboek’ en ‘Armageddon’ zijn die stukjes daarbij in chronologische volgorde van dag tot dag opvolgend genummerd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Artikel van Floris Akkerman over boek en schrijver in NRC (let op: €) van 10 februari 2023:
Hoe is het leven in oorlogstijd? Deze Nederlandse dichter woont in Oekraïne en hield een dagboek bij
Over zijn dagboek:
Het werd een verslag van een leven in oorlogstijd. [................] Maar ook gaat het over zijn tandartsbezoek, het eten van pruimen, het verlangen zijn (klein)kinderen te zien die door corona en de oorlog nog nooit langs zijn geweest, en over sport, vooral Feyenoord. „Het moet niet alleen over de oorlog gaan. Dat staat al in de krant.”

Recensie van 16 januari 2023 van het boek door Emmanuel Waegemans op de website van het Nederland-Rusland Centrum in Groningen: Arie van der Ent. Oorlogsdagboek 16.02.22 / 31.12.22
Deze gedichten van de ‘sonnettenboer’ Van der Ent verschenen sinds 24 februari 2022, het uitbreken van de oorlog tegen Oekraïne, elke dag op Facebook. ‘De teksten zijn als aquarellen gemaakt – ze werden in één keer opgetekend en als woordpixels op Facebook gezet, zonder latere correcties of cosmetische reparaties.’
(voor de duidelijkheid: het dagboek is al voor de oorlog begonnnen)

Gast
geplaatst: vandaag om 12:40 uur

geplaatst: vandaag om 12:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.