menu

Fabio & Julius - Menno Haanstra (2022)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sport

224 pagina's
Eerste druk: De Muur, Amsterdam (Nederland)

In het voorjaar van 2015 raakt de auteur Menno Haanstra tijdens een koers in Drenthe gefascineerd door de tomeloze ambitie van een groep belofterenners. Hij besluit er twee te gaan volgen op hun weg naar hun profcarrière: Fabio Jakobsen en Julius van den Berg. Twee gewone jongens die in de jaren erna ploeggenoten worden, bevriend raken en samen volwassen worden in de snelkookpan van het wielerpeloton. Van heel dichtbij laat Haanstra zien hoe de ogenschijnlijk lichtzinnige Julius uitgroeit tot een gepatenteerd hardrijder en hoe Fabio een absolute topsprinter wordt en, wanneer hij hersteld is van de bijna noodlottige horrorcrash in de Ronde van Polen, zelfs de snelste ter wereld.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
3,0
Leuk inkijkje in de carrièreverlopen van twee goed bevriende profwielrenners. Het mooie is natuurlijk dat Haanstra de beide heren al voor hun profbestaan was gaan volgen en dat ze beiden op hun eigen manier de weg naar het hoogste niveau hebben bewandeld. Minder mooi is dat profwielrennen niet altijd over rozen gaat en dat het dieptepunt uit Jakobsens wielerleven daar een wel erg extreem voorbeeld van is. De onontkoombare passage daarover gaat als vanzelf centraal staan in dit boek en vormt ook het sterkst en meest pakkend geschreven gedeelte. De beweegredenen achter de (wat ik vanuit mijn perspectief zou willen noemen) "krankzinnigheid" van zijn rentree blijven ietwat onderbelicht, al kan de bijbehorende gedachtegang tussen de regels door wel redelijk goed worden gerijmd met Jakobsens persoonlijkheid. Een heel andere persoonlijkheid dan die van Van den Berg, die op zijn beurt eveneens een uniek figuur is binnen de wielrennerij, al is eigenzinnigheid daarbinnen sowieso niet al te zeldzaam. Het boek dient in elk geval als goede (betere) kennismaking met de twee, en hun vriendin(nen)/vrouw(en) en familie(s), maar is helaas ook niet per se een heel grote verrijking voor het sportboekengenre, waar ik daar stiekem toch wel een beetje op had gehoopt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:14 uur

geplaatst: vandaag om 01:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.