menu

Left Is Not Woke - Susan Neiman (2023)

Alternatieve titels: Links ≠ Woke | Links Is Niet Woke

mijn stem
geen stemmen

Engels
Ideeënliteratuur / Politiek

160 pagina's
Eerste druk: Polity Press, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

In dit boek roept Susan Neiman mensen met progressieve idealen op om elkaar niet te bestrijden, maar samen op te komen voor gemeenschappelijke universele waarden, ongeacht verschillen in afkomst, gender en etniciteit. Zonder deze waarden zal de huidige woke-generatie haar eigen doelen ondermijnen en onbedoeld naar rechts afglijden. Op de lange termijn lopen we dan het risico te worden wat we verachten. Neiman wijst op de invloed van twee titanen van het twintigste-eeuwse denken, Michel Foucault en Carl Schmitt, die het sociale leven voorstelden als een eeuwige strijd van ‘wij’ tegen ‘zij’. Wie zich laat leiden door dit polariserende gedachtegoed, is bezig met een stammenstrijd waar niemand beter van wordt. Het is hoog tijd dat we weer gaan nadenken.

  • vanaf donderdag 13 april te koop
zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
In 'Debatpodium Arminius' aan het Museumpark 3 in Rotterdam vindt op dinsdagavond 2 mei 2023 vanaf 20:00 (volgens de huidige informatie) een Engelstalige discussie plaats tussen de Noord-Amerikaanse schrijfster en filosofe Susan Neiman en Bas Heijne over de door haar in dit boek opgeworpen stellingen.

Voor wie dat niet zit zitten en/of niet in de gelegenheid is, de verschillen in inzichten blijken uit de volgende link: Links is niet woke: Susan Neiman in debat met Bas Heijne - Arminius.

Globaal gesteld, volgens Susan Neiman:
Het identiteitsdenken in sociale en linkse bewegingen reduceert mensen volgens Neiman tot hun etniciteit of gender. Dat leidt volgens haar tot ’tribalisme’, het idee dat je je alleen maar verbonden kunt voelen met mensen uit je eigen groep.

Globaal gesteld, volgens Bas Heijne:
Volgens hem bestaat ‘woke’ niet als beweging maar wordt de term door radicaal-rechts gebruikt om links gedachtegoed weg te zetten als een gevaarlijke ideologie en om niet in te hoeven gaan op kritiek van activisten.

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
De inleiding van de Nederlandse vertaling 'Links ≠ Woke' is hier te vinden:
Links ≠ Woke - inleiding

Gast
geplaatst: vandaag om 12:26 uur

geplaatst: vandaag om 12:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.