menu

Boto Banja of: Het Geheim Genootschap der Dansende Schrijvers - Raoul de Jong (2023)

mijn stem
2,22 (9)
9 stemmen

Nederlands
Historisch / Reis

62 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekessay 2023. Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. Langzaamaan ontwaart De Jong de contouren van een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Tja. Eigenlijk volledig mislukt. De Jong gebruikt een bootreis om te praten over vroegere schrijvers en mensen die leden door de slavernij. Maar die bootreis gaat echt nooit leven (op geen enkel vlak, de personages blijven karikaturen, sfeer is er niet) en het noemen van allerlei schrijvers en namen blijft veelal bij wat benoemen en samenvatten, maar ook dar gaat uiteindelijk niets vanuit. Niet leuk, niet boeiend, veelal saai. En aan het eind dacht ik: wat wilde je nu eigenlijk mij lezer vertellen?

Overigens wel bijzonder. Ergens in de laatste bladzijden stelt hij dat miljoenen werden 'verkocht', ingescheept en, vervoerd en op de plantages kwamen waarna ze vanaf dan 'slaaf' waren. Terwijl ze dat volgens mij al in hun moederland waren, vaak slaafgemaakt door hun eigen volk. Raar dat dit zo erin staat. 1,0*.

avatar van handsome_devil
2,5
Was er ook niet kapot van. Vind De Jong een heel sympathiek schrijver met mooie ideeën, vond Jaguarman ook erg sterk bijvoorbeeld, maar hier heeft-ie echt veel te veel willen proppen in die enkele pagina's, waardoor niks goed uit de verf komt.

avatar van Raskolnikov
4,0
Voor mij werkte deze vol bravoure opgediende mengelmoes van reisverhaal, geschiedenisles, essay en ik vermoed toch ook fictie wonderwel. Het thema van ontheemding, de zoektocht naar de eigen identiteit in een opgedrongen wereld, was ik al vaker als rode draad tegengekomen in Caribische literatuur over de (post)slavernij. De Jong plaatst dat voor mij in een feitelijk kader, met oa de ontwikkeling van een hele literatuurstroming als kapstok. Een kleine goudmijn om nog eens verder in te delven. De schrijver maakt zichzelf nadrukkelijk onderdeel van dit grote verhaal. Daarmee slaat hij een brug naar hoe de nasleep van de slavernij nog altijd doorwerkt in deze tijd. Dat daar een spannende boottocht aan te pas moet komen, komt wat gekunsteld over en lijkt in uitwerking half bedacht, maar voorkomt dat het teveel een statisch studeerkamergeschrift wordt. Het is zeker een overvol werkstuk geworden, met volop ruimte voor verdere verdieping en overdenking. Zie het meer als een stimulans voor de lezer zelf verder te graven. Bijvoorbeeld adhv de leessuggesties op de laatste pagina’s.

avatar van LuukRamaker
3,0
Een half fictieve boottocht vol mijmeringen verweven met een bondige uiteenzetting van de literaire historie waarnaar de gedachten afdwalen. Een origineel en interessant concept, maar daarmee niet direct sensationeel of overdonderend. Alles wat er in zat is er wel uit gehaald maar dat was niet altijd even meeslepend of boeiend genoeg, al moet gezegd dat het informatieve aspect wel erg van toegevoegde waarde bleek. Hoewel misschien gepoogd is de hoeveelheid namen en titels wat te beperken zijn die wel in ietwat te grote mate aanwezig, maar in principe is dit een essay dat best een leesbeurt waard is.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:11 uur

geplaatst: vandaag om 08:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.