menu

Deti Arbata - Anatoli Rybakov (1987)

Alternatieve titels: Kinderen van de Arbat | Дети Арбата

mijn stem
4,12 (12)
12 stemmen

Russisch
Politiek

531 pagina's
Eerste druk: Druzhba Narodov (periodiek), Moskou (Rusland)

'Kinderen van de Arbat' beschrijft de Sovjet-samenleving van de jaren 1933-1934 in al haar geledingen: een communistisch studentenmilieu, de mondaine kringen van buitenlandse technici, het schemerige wereldje van intriganten, het leven in Siberische ballingschap en de bureaucratie van de partij. Ook kruipt Rybakov in de huid van de aanstichter van de Grote Terreur, Josef Stalin, iets wat enkele jaren geleden nog volstrekt ondenkbaar was. Stalin wordt geportretteerd als iemand 'die grilligheid, wantrouwen en haatdragendheid combineert met consequentie, ijzeren logica en formidabele machtsdrang'.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Schitterend; Kinderen van de Arbat geeft je 500 pagina's lang een unieke inkijk in de vroege Sovjet-samenleving (op een heel andere manier dan De Goelag-archipel, dat veel meer onthulling en aanklacht is). Rybakov bereikt dat door vanuit een alwetend perspectief een handvol personages te volgen. De held van het boek heet Sasja. Hij is overtuigt Komsomol-lid en de partij toegewijd, maar gaat aan zijn morele onkreukbaarheid ten onder. Zijn tegenpool (Joera) floreert juist. Toch is het niet zo zwart-wit, wat wordt ingevuld via allerhande tussenpersonages die meer idealen hebben dan Joera maar minder rechtlijnig zijn dan Sasja. En boven dat alles hangt Stalin, wiens denk- en handelswijze op buitengewoon knappe wijze door Rybakov wordt verbeeld. Ondanks alles is de autoritaire leider in deze roman meer dan alleen machtsbelust; de macht is voor hem nog altijd een middel om het ideaal te verwezenlijken. Dat hij in deze absolute macht het enige middel ziet komt voort uit zijn karakter. De passage waarin Stalin de functie van zijn veiligheidsdienst uitwerkt vond ik zeer geloofwaardig en inzichtelijk.

Het boek leest heerlijk en behoudt constant een hoog niveau. De wisselingen tussen de personages, in relatief korte hoofdstukken, doen je telkens weer verder lezen, omdat je benieuwd bent hoe het diegene is vergaan waar je al een tijdje niks van gehoord had. Ook de Russische namen vallen over het algemeen goed te plaatsen. Literair is het misschien net te weinig gelaagd om dit tot een absoluut meesterwerk te bombarderen, maar over de gehele linie verder een prachtige roman die via zijn personages een trefzekere schets geeft van Rusland in de jaren 1930-1934.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:04 uur

geplaatst: vandaag om 13:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.