menu

De Eerlijke Vinder - Lize Spit (2023)

mijn stem
3,44 (33)
33 stemmen

Nederlands
Sociaal / Psychologisch

91 pagina's
Eerste druk: CPNB, Amsterdam (Nederland)

Boekenweekgeschenk 2023. Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
91 pagina's (tov meestal zo'n 94), waarvan de vier hoofdstukken worden voorafgegaan door een lege bladzijde en een bladzijde met enkel het hoofdstuknummer erin. Dus eigenlijk goed 85 pagina's. Een dunnetje. En ook een klein verhaal waar Spit voor kiest. Wat prima is, want je hebt niet veel ruimte en dan moet je niet te veel willen vertellen (zoals Siebelink wilde in zijn gedrocht).

Van de vier hoofdstukken is het eerste veruit het beste. Geweldig hoe ze de leefwereld van een ongeveer 10-jarig kind weet weer te geven en zijn obsessie met flippo's. Subtiel wordt even ook verteld hoe zijn familiesituatie is. Goed en knap gedaan. Daarna komt er meer plot, meer personages (de hele familie van vriendje Tristan, maar dat zijn te veel mensen voor zo'n boekje) en is die kracht van het eerste hoofdstuk wat weg. Al met al leest het boek nog best fijn weg (de plot blijft wel doorgaan), maar is nergens meer echt uniek. Uiteindelijk wilde ik weten hoe het zou aflopen zonder dat ik nog echt geboeid was door de personen of verhaal. 3,0*.

avatar van Pieter
Lize Spit is overigens nog maar de zevende Vlaamse auteur in de geschiedenis van het boekenweekgeschenk. Lampo, Gijsen, Claus, Lanoye, Verhulst en Op de Beeck is uiteraard geen slecht lijstje om je bij te voegen.

avatar van Lalage
4,0
Wat een goed boekenweekgeschenk! Lize Spit heeft zich knap ingeleefd in een jongen van tien en het voelt niet als een ingekorte roman.

avatar van LuukRamaker
3,5
Een zeer geslaagd boekje, dat al met al een stuk interessanter uitviel dan de eerste helft deed vermoeden. Lastig bij de wat korte verhalen is de binding met de (hoofd)personages en waar ik aanvankelijk het idee kreeg dat het probleem dat in het verschiet lag niet bijster veel impact zou hebben, wist het verhaal zich toch in een richting te ontwikkelen die wel degelijk de nodige spanning met zich meebracht. Lize Spit haar stijl, met onder andere originele metaforen en subtiele heen-en-weerverwijzingen, is er een die me wel aanspreekt en me in dit geval alvast een eerste maal erg goed is bevallen. Daarmee vooral goede reclame voor het oeuvre van de auteur zelf maar ook zeker uiterst doeltreffend als meest primaire onderdeel van de promotieweek van het boek, want gewoon een meeslepend verhaal dat prima duidelijk maakt wat met fictie kan worden bewerkstelligd.

avatar van Abubakari
4,0
Ik ben een liefhebber van de boeken van Lize Spit, beide boeken hoog gewaardeerd en ook dit korte verhaal viel zeer bij me in de smaak.

glimmerman270
Mooi klein verhaaltje over Jimmy die bevriend raakt met een jongen uit Albanië: Tristan.
De vriendschap betekent veel voor Jimmy gezien zijn persoonlijke situatie. Heel mooi beschreven wat een thuissituatie met een kind doet, alsmede het inlevingsvermogen van de schrijfster om het gedachtegoed van een 10-jarige goed weer te geven.

Sharon
Een dun boekje dat op mij toch wel indruk heeft gemaakt. Lize Spit heeft zowel Jimmy als Tristan goed weten weer te geven in dit korte verhaal. Dat vind ik op zich best uitzonderlijk. De wanhoop/angst van Tristan en zijn familie komt goed naar voren, maar ook de belangrijkheid en betekenis van vriendschap voor Jimmy. Wat mij betreft een mooie prestatie van de auteur. Ik ben zeker benieuwd geworden naar andere boeken van haar.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:22 uur

geplaatst: vandaag om 13:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.