menu

The Rainmaker - John Grisham (1995)

Alternatieve titel: De Rainmaker

mijn stem
3,68 (48)
48 stemmen

Engels
Thriller

415 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Rudy Baylor staat aan de vooravond van een carrière als advocaat. Maar helaas, het advocatenkantoor waar hij direct na zijn studie zou gaan werken, wordt overgenomen en alle employees komen op straat te staan. Rudy is zijn baan alweer kwijt. Hij ziet zich gedwongen tot een vernederende gang langs alle mogelijke advocatenkantoren, als hij maar aan de slag kan. Ten einde raad brengt hij ten slotte zijn dagen door in poliklinieken en op eerstehulpposten in de hoop een zaak voor zijn eigen miezerige kantoortje te pakken te krijgen. En dan blijkt een van die zaakjes een heuse Zaak te zijn. Rudy ziet kans een gigantische levensverzekeringsmaatschappij voor het gerecht te dagen, met een schadeclaim van maar liefst 10 miljoen dollar.

zoeken in:
4,0
Schandalig, het is het eerste dat me te binnen schiet nu ik zie dat er bij dit boek geen berichten zijn geplaatst!
Ik heb intussen een aantal Grishams achter de kiezen zitten, maar deze is zonder meer favoriet.
Het is een kleurrijk verhaal met alle ingrediënten die een goede thriller nodig heeft. Veel humor ook, meer dan wat ik gewend ben van mr. Grisham. Ook interessant is zijn kritiek op (gaten in) het juridisch systeem, welk hij met een knipoog en vleugje spot te benaderen weet.

Nadat ik de film enige tijd geleden had gezien werd ik erg nieuwsgierig naar dit boek, bovenal omdat het verhaal in alle rijkdom ook nog eens een warme insteek heeft. En ik kwam er niet bedrogen vanaf.

Ik ben geen schrijver, of iets in die aard. Maar iets zei me dat J. Grisham het roman op zeer ontspannen wijze en vol inspiratie geschreven moet hebben. Het lijkt zo uit de pen gevloeid te zijn.
4*

avatar van Slainte_Mhath
4,5
The Rainmaker is een van de beste boeken die ik tot nu toe van Grisham heb gelezen.
Er gebeurt veel, het is meeslepend en indrukwekkend.

Vrij actueel nog steeds dat in Amerika grote Levensverzekeraars goedkope polissen slijten aan de arme kant van de bevolking, en claims vaak onterecht afwijzen.
1 op de 25 dient dan ongeveer een claim in, en als het onder een bepaald bedrag valt , wordt er uitgekeerd en daarboven niet.
(Michael Moore heeft hier ook een goede documentaire over Sicko )

Een experiment (althans in dit boek) is dat verzekeraar Great Eastern in 1991 alle claims ongeacht, afwijst voor winstbejag.
Net afgestudeerd advocaat Baylor krijgt bij toeval een case waarin hij het opneemt tegen deze grote verzekeraar met daarachter nog een aantal holdings.
Een klassiek David vs Goliath verhaal, verfilmd met Matt Damon.

Ik heb de film lang geleden gezien met Matt Damon in de hoofdrol, en wat ik me kon herinneren is dat het nog aardige clashes waren in de rechtzaal.
In dit boek, en dat is al vrij snel duidelijk, wordt er echt korte metten gemaakt en gaat de verzekeraar finaal voor schut. Wat dat betreft was er minder spanning.

Het einde was ook wat abrupt en voor mij persoonlijk niet helemaal bevredigend.
Toch blijf ik bij 4,5* omdat ik enorm heb genoten van dit zeer sterke, veelzijdige boek.

4,0
Mooie rechtbank thriller. Voor 1 euro bij de kringloop. Rap op zoek naar meerdere boeken van Grisham.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:54 uur

geplaatst: vandaag om 16:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.