menu

Penta Dossier 97/98 - Guus Houtzager, Frits Abrahams, Hugo Brandt Corstius, Jaap Goedegebuure, Piet Grijs, Frans Kotterer, Diny Schouten, Rob Schouten, Wim Vogel en René Zwaap (1997)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Waargebeurd / Kunst en Cultuur

96 pagina's
Eerste druk: BulkBoek, Amsterdam (Nederland)

Dit ‘Penta Dossier’ geeft achtergrondinformatie over de vijf op de omslag genoemde boeken, die speciaal ten behoeve van het middelbaar onderwijs in het schooljaar 1997-1998 opnieuw zijn uitgebracht. Elk boek wordt bondig gekarakteriseerd in de rubriek ‘In kort bestek’ en verder bevat het dossier voor elk van de vijf boeken een tweetal essays met achtergrondinformatie. Een negental essays verscheen eerder in kranten en opinieweekbladen, één in een Bulkboek. Wim Vogel betoogt dat titel en opdracht (“Voor alle trouweloze mannen”) van ‘Het hemelse gerecht’ verwijzen naar de “nationale klassieke tragedie”, Vondels Gijsbrecht. Lévi Weemoedt werkte dertien jaar als leraar Nederlands op een scholengemeenschap. Zijn schrijverschap wekte bij menig collega jaloezie op. Uiteindelijk heeft hij zijn baan opgezegd, in tegenstelling tot zijn alter ego Lodesteijn, die eindigde in de ‘Zeer Vervroegde Uittreding’. Marion Bloem wist altijd al dat ze schrijfster wilde worden. Al als kind schreef ze brieven aan haar vader om ruzies uit te vechten. Haar vader beheerste het Nederlands onvoldoende om zich mondeling genuanceerd uit te kunnen drukken. Piet Grijs buigt zich over de hobbels waarmee de makers van de verfilming van Pastorale 1943 te maken zouden moeten hebben gekregen. De film heeft hij niet gezien, maar wel heeft hij het boek herlezen. ‘De wegen der verbeelding’ is een boek met verschillende verhaallijnen die elkaar voortdurend kruisen. Het resultaat een ingewikkelde constructie, een doolhof, waarin zowel de personages als de lezer hun weg moeten zien te vinden.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:52 uur

geplaatst: vandaag om 22:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.