menu

Moskva-Petoesjki - Venedikt Jerofejev (1973)

Alternatieve titels: Moskou op Sterk Water | Москва-Петушки | Moscow-Petushki

mijn stem
3,70 (20)
20 stemmen

Russisch
Gedichtenbundel
Psychologisch / Autobiografisch

156 pagina's
Eerste druk: Naidat Press, Jeruzalem (Israël)

Het prozagedicht is geschreven in de vorm van een alcoholische monoloog van de hoofdpersoon, de tragikomische Venitsjka het alter ego van de schrijver. De held neemt de trein van Moskou naar Petoesjki, een stationnetje op het traject Moskou-Vladimir, om er zijn 'Hemelse Prinses' te zien. In een roes en steeds meer bedwelmd gerakend, slentert hij met de trein naar het onbereikbare doel. Dit geluk is niet voor hem weggelegd, zijn enige bestaan ligt immers in de roes. Met andere passagiers probeert hij alle soorten vodka en in ogenblikken van helderziende 'witte magie' peilt hij naar de diepten van de Russische droefheid. Maar zijn reis voert hem niet terug naar de volmaakte wereld van Petoesjki. Hij valt in slaap en keert ongemerkt weer terug in Moskou...

zoeken in:
4,5
Heldhaftig boek!

Muggsy
Sluit niet uit dat ik dit boek bij herlezing een hogere score toeken, maar vooralsnog blijft het een 3,5. Denk dat er veel beschrijvingen me over het hoofd gingen omdat ik niet zo heel erg vertrouwd ben met de Russische geschiedenis. De opsommingen van cocktails a la 'Kus van Keetje Tippel' en de grafieken omtrent het drankgebruik waren wel zeer grappige passages, en zo waren er wel meer.

avatar van Halley23
Halley23 (moderator)

Gast
geplaatst: vandaag om 08:38 uur

geplaatst: vandaag om 08:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.