menu

Geschiedenis van het Vroege Christendom - Eginhard Meijering (2004)

Alternatieve titel: Van de Jood Jezus van Nazareth tot de Romeinse Keizer Constantijn

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch / Ideeƫnliteratuur

528 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Hoe heeft de beweging rond de joodse prediker Jezus van Nazareth kunnen uitgroeien tot een godsdienst die door de Romeinse keizer werd begunstigd en alle andere godsdiensten overvleugelde? Welke veranderingen hebben het geloof, het denken en de daarbij behorende leefwijze van de christenen in de eerste drie eeuwen van onze jaartelling ondergaan? Hoe heeft de breuk tussen jodendom en christendom zich voltrokken, en hoe moet die worden beoordeeld? Eginhard Meijering plaatst geloof, theologie en het alledaagse leven van de christenen in hun historische context en geeft op terughoudende manier zijn mening over wat zich heeft afgespeeld. Met 'De geschiedenis van het vroege christendom' heeft Eginhard Meijering een handboek geschreven over de roerige eerste eeuwen van het christendom waarin de grenzen van het geloof, de grenzen van de orthodoxie en de grenzen van de vrijheid werden verkend en ten slotte vastgelegd.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,5
Er zijn al heel veel boeken over de oorsprong van het christelijk geloof verschenen. De meeste met een bepaalde vooropgezette kleur of overtuiging. Wat deze boeken veelal gemeenschappelijk hebben, is dat ze het voor de lezer spannend willen maken en daarom verrassende conclusies trekken. De indruk wordt gewekt, dat er nog veel onder het zand verborgen ligt wat tot geheel nieuwe inzichten zou kunnen leiden. Populaire schrijvers willen graag iets nieuws naar voren brengen.

Op het eerste gezicht redelijk teleurstellend is dan dit boek van Eginhard Meijering. Want, anders dan in de meeste populaire boeken, is hij uiterst terughoudend in zijn zekerheden omtrent die periode. We weten eigenlijk heel weinig van hoe het precies is gegaan. Bronnen zijn schaars en vaak tegenstrijdig of weinig betrouwbaar. Veel meer dan kritisch tekstonderzoek is er niet. En zo stelt hij dan bijvoorbeeld:

“Van geen enkel woord van Jezus dat ons in de evangeliën of de brieven wordt overgeleverd hebben we de zekerheid dat het inderdaad door hem is gesproken. Bij vele van die woorden kunnen we aannemelijk maken dat de evangelisten er een bedoeling mee hadden, zonder dat we er zeker van kunnen zijn dat die samenviel met Jezus’ eigen bedoelingen.”

Het hangt dus wel heel erg van het eigen gezichtspunt af hoe je hier bewijs wilt vinden. Meijering hanteert het standpunt van de historicus, maar laat tegelijk niet na de verschillende standpunten te wegen zonder in scepsis te vervallen. Dat er geen harde (historische) bewijzen zijn betekent nog niet dat het alleen om legendevorming zou gaan.

Jammer is het dat er van dit vuistdikke standaardwerk nooit een fatsoenlijke gebonden editie verscheen. Nog steeds is dit het beste boek voor wie zich wil informeren over het verloop van de eerste driehonderd jaar christendom.
Eginhard Meijering (1940) was als classicus, theoloog en lector theologiegeschiedenis in Leiden veertig jaar bezig met het onderzoek voor dit boek. Zoals gezegd, verrassende nieuwe gezichtspunten treffen we in zijn gedegen studie niet aan. Misschien is dat ook wel kenmerk van echte wetenschap: een beetje saai soms.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:40 uur

geplaatst: vandaag om 17:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.