menu

Transparenzgesellschaft - Byung-Chul Han (2012)

Alternatieve titels: De Transparante Samenleving | Müdigkeitsgesellschaft #2

mijn stem
geen stemmen

Duits
Ideeënliteratuur

91 pagina's
Eerste druk: Matthes & Seitz, Berlijn (Duitsland)

Bijna geen enkel ander modewoord domineert tegenwoordig het publieke discours zo sterk als ‘transparantie’. Er wordt nadrukkelijk een beroep op gedaan, vooral in verband met vrijheid van informatie. Maar wie transparantie alleen op een moreel niveau aanpakt en het reduceert tot bijvoorbeeld corruptie, vergist zich in de reikwijdte ervan. Transparantie is een systemische beperking die alle sociale processen dekt en onderwerpt aan serieuze verandering. Het sociale systeem onderwerpt vandaag al zijn processen aan transparantie om ze te operationaliseren en te versnellen. De noodzaak van transparantie maakt ons ook tot slaaf van zichtbaarheid. De transparantiemaatschappij is een pornografische, geëxposeerde samenleving. Tegelijkertijd manifesteert het zich als een controlemaatschappij. Het internet als een ruimte van vrijheid blijkt een digitaal panopticum te zijn: een gevangenis, waarbij de gevangenen elkaar in de gaten houden. Han's essay onderzoekt de illusies en gevaren die samenhangen met het paradigma van transparantie.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Zowel in het oorspronkelijke Duits, als in Nederlandse vertaling, verschenen de drie delen uit deze cyclus eerst ieder afzonderlijk en vervolgens gebundeld. De uitgeverijen bleven daarbij hetzelfde: het Berlijnse Matthes & Seitz en het Amsterdamse Van Gennep.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:54 uur

geplaatst: vandaag om 18:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.