menu

Birnam Wood - Eleanor Catton (2023)

Alternatieve titel: Het Woud van Birnam

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Engels
Thriller / Psychologisch

432 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Vijf jaar geleden richtte de Nieuw-Zeelandse Mira Bunting met vrienden een guerillathuindersgroep op, Het woud van Birnam. Dit ongeregelde collectief van bevriende kunstenaars plant gewassen op verwilderde plekken om daarna de vruchten ervan te oogsten. Jarenlang komen ze niet uit de kosten, maar dat lijkt verleden tijd te zijn door een gouden kans die Mira in de schoot geworpen krijgt. Door een aardverschuiving is de stad Thorndike van de buitenwereld afgesloten. Een grote boerderij is daardoor zo geïsoleerd geraakt dat die door de groep gebruikt zou kunnen worden. Robert Lemoine, een mysterieuze Amerikaanse miljardair, heeft zijn oog ook laten vallen op de boerderij en het bijbehorende land, om er een bunker te bouwen waar hij veilig zal zijn voor het einde der tijden, of althans, dat vertelt hij Mira als hij haar op het land tegenkomt. Hij raakt geïntrigeerd door haar en stelt voor dat Het Woud van Birnam het land gaat bewerken. Maar kunnen ze hem vertrouwen? En kunnen ze elkáár vertrouwen wanneer de ideologie van het collectief op de proef wordt gesteld?

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Tien jaar geleden heb ik enorm genoten van ‘Al wat schittert’, waarvoor Eleanor Catton de Booker Prize won. Ik keek daarom uit naar deze nieuwe roman van Catton, haar eerste boek sinds ‘Al wat schittert’.

‘Het woud van Birnam’ is een spannende roman in een zeer vlotte schrijfstijl. Catton is echt een meester in het schrijven van dialogen, zoals de ruzie tijdens de hui. Heerlijk! Het boek gaat over de strijd tussen individu en groep, ideologie en uitvoering, ecologisme en kapitalisme, goed en kwaad. Om deze thema’s uit te werken, speelt Catton met stereotypen. Ze introduceert personages als typetje, de ideoloog, de ecoloog, de kapitalist en kleurt ze vervolgens in. Hierbij blijkt dat ook ideologen pragmatisch moeten zijn en dat goede mensen ook kwaad kunnen doen. Catton laat zo zien hoe moeilijk het is om over mensen te oordelen.

Toch zijn de personages ook het zwakke punt van het boek, vooral door de gekke beslissingen die ze soms nemen. Bijvoorbeeld: Waarom valt de ideologische Mira voor de charmes van de overduidelijk foute Robert Lemoine? Waarom brengt Lemoine zijn hele operatie in gevaar door de Birnam groep naar zijn terrein te halen? Waarom is Shelley op het eind van het boek opeens zo gedraaid en krijgen we nauwelijks nog wat van haar gedachten mee? Voeg daar het nogal abrupte einde aan toe en dan blijkt het boek toch een teleurstelling. Hier had meer ingezeten…

Gast
geplaatst: vandaag om 15:15 uur

geplaatst: vandaag om 15:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.