menu

A Short History of Myth - Karen Armstrong (2005)

Alternatieve titels: Mythen: Een Beknopte Geschiedenis | Canongate Myth Series #1

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

159 pagina's
Eerste druk: Canongate, New York (Verenigde Staten)

‘Mensen hebben altijd al mythen gecreëerd’; zo begint Karen Armstrong haar beknopte onderzoek naar het begrip ‘mythe’: wat het is, hoe het is geëvolueerd en waarom we het nog steeds zo hard nodig hebben. Ze neemt ons mee van de Paleolithische periode en de mythen van de jagers tot aan de ‘Grote Westerse Transformatie’ van de laatste vijfhonderd jaar en het in diskrediet brengen van de mythe door de wetenschap. De geschiedenis van de mythe is de geschiedenis van de mensheid, onze verhalen en overtuigingen, onze nieuwsgierigheid en pogingen om de wereld te begrijpen, die ons verbindt met onze voorouders en met elkaar. Mythen helpen ons het universum te begrijpen.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
3,5
Voor de schrijfster, die nogal eens flink kan uitpakken in vuistdikke werken over deelaspecten van religie, inderdaad een Short History. En dat nog wel over de geschiedenis van de hele mensheid vanaf het Paleolithicum, de tijd van de mens als jager-verzamelaar, tot wat genoemd wordt: de grote westerse transformatie vanaf 1500 tot heden. Een knappe prestatie om dat op 121 pagina's tekst (Nederlandse editie) en een paar bladzijden met noten, gedrukt te krijgen.

Natuurlijk is het dan eenvoudig hier wat op af te dingen. Zo kun je je afvragen of we genoeg weten van de mythische beleving van de mens van pakweg 10.000 jaar geleden. Natuurlijk, er zijn opgravingen, grafheuvels en dergelijke. Maar de gevoelens die de mens daarbij had, zijn een stuk lastiger te achterhalen. Dat beseft de schrijfster ook en dus komen we vaak de woorden 'misschien'en 'wellicht' tegen. Deden álle jager-verzamelaars aan mythische voorstellingen van het bovennatuurlijke of waren dat, om zo te zeggen, alleen de 'wappies' onder hen? We weten dus heel veel niet.

Wat Armstrong echter duidelijk wil maken is dit: religie, in de zin van een betrokkenheid op het onzichtbare, was er altijd al en maakt een integraal onderdeel uit van het mens-zijn. Dat is haar visie en die klinkt, onverminderd, ook in dit bescheiden boekje door.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:59 uur

geplaatst: vandaag om 09:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.