menu

De Koreaanse Golf: De Onstuitbare Opmars van de N.V. Zuid-Korea - Remco Breuker (2023)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Journalistiek / Sociaal

304 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Zuid-Korea lijkt te zijn wat het ons laat zien: een economische grootmacht die met technologie en popcultuur de wereld domineert, en een maatschappij waarin groepsgedrag, conformeren en gehoorzaamheid de dienst uitmaken. Maar daaronder floreren culturen van opstandigheid en individualiteit ten koste van alles en een diepgewortelde weerzin tegen autoriteit. De Zuid-Koreaanse maatschappij gedijt in de spanning tussen extreme tegenpolen, net zoals de staat zelf gedijt in haar moeizame relatie met het noorden. Het is een samenleving die zichzelf van militaire dictatuur met koloniaal verleden tot democratie met toekomstvisie wist om te vormen. De straten zijn er veilig, maar de gangster is de belangrijkste culturele icoon. Knalhard werken op school opent voor eenieder die wil en kan de poort naar een mooie toekomst, maar het landsbestuur is steeds meer in handen gekomen van de nieuwe aristocratie, de megagrote familiebedrijven als Samsung, LG en Hyundai. Remco Breuker toont dat de enige manier om Zuid-Korea te begrijpen is om oog te hebben voor de tegenstellingen en uitersten – daarin laat dit veelkantige land zich kennen.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
geplaatst:
Het vorige boek van Breuker ging over Noord-Korea, dat hij een B.V. noemt, omdat dat land als onderneming werkt. Als tegenhanger nu een boek over Zuid-Korea. Een N.V. volgens Breuker, vanwege het economisch succes maar ook omdat dit land wel open is t.o.v. het besloten buurland.

Dit boek is in ieder geval een pak boeiender. De eerste hoofdstukken gaan vooral over de geschiedenis en economie, daarna komt een wat harde omslag (die niet helemaal soepel voelt, Breuker geeft dit zelf al aan in zijn inleiding) en worden enkele losse thema's behandeld: over de cultuur en druk op school voor kinderen bijvoorbeeld. In ieder geval interessant om te lezen en ook her en der verklarend waardoor dat land niet alleen gaat leven (enkele tips ook opgedaan voor boeken en films) maar ook wat beter te begrijpen is.

Wel blijft de schrijfstijl van Breuker vervelend. Veel wat lange zinnen met tussenzinnen die niet helemaal lekker lopen, soms wat erudiet en flink wat Koreaanse termen en namen die te veel gebruikt worden, zeker als je er weinig kennis van hebt of weinig gevoel voor hebt. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:35 uur

geplaatst: vandaag om 02:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.