menu

Drakon - Jevgeni Schwarz (1960)

Alternatieve titels: De Draak | Дракон | Russisch Theater #11

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Toneelstuk
Politiek / Sprookje

74 pagina's
Eerste druk: Sovjetskij Pisatel', Leningrad (Sovjet-Unie)

Politiek sprookjestoneel: zo zou je ‘De Draak’ van de Russische schrijver Jevgeni Schwarz (1896-1958) kunnen noemen. Dit stuk is geschreven in de periode 1942-1944 en gebaseerd op een sprookje uit de Zuidoost-Aziatische traditie, maar hier gewijzigd in een satire over politieke tirannie en over de corrumperende werking van dictatuur. Al snel na de eerste opvoering in Moskou in 1944 werd het stuk in de Sovjet-Unie verboden. Pas in 1962 kon het stuk opnieuw worden opgevoerd. Schwarz koos voor de setting van een kleine stad die al eeuwen wordt overheerst door een draak die de bewoners volledig in zijn macht heeft; niemand durft in opstand te komen, niemand durft enige kritiek te uiten. Machtsmisbruik, corruptie, het gebruik van propaganda en het verdraaien van informatie worden door Schwarz op de hak genomen. De burgers schikken zich dociel in hun lot van onderworpenheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie bij de Nederlandse vertaling, per 12 december 2016 geschreven door Johannes van der Sluis op de site van literair weblog Tzum:
Tzum | Recensie: Jevgeni Schwarz – De draak
‘Politiek sprookjestoneel’ is de typering in het nawoord en De draak is dan ook in eerste instantie te lezen als een sprookjesachtig stuk over tirannie en dictatuur.
......maar waar het meeste geëngageerde toneelwerk blijft steken in het vingerwijzen, op de ander uiteraard, weet Schwarz dat we de vinger moeten wijzen op onszelf.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:22 uur

geplaatst: vandaag om 16:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.