menu

Artifacts of Power 1: Aurian - Maggie Furey (1994)

Alternatieve titel: De Kronieken van Aurian 1: De Magiƫrs van Nexus

mijn stem
3,78 (9)
9 stemmen

Engels
Fantasy

618 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

Aurian, dochter van Gerlant de vuurmagiër en Eilin de aardmagiër, komt ter wereld in een samenleving die doordrenkt is van magisch verleden. Ooit werd deze wereld beheerst door de Vier Wapens van de Macht, door magiërs gewrocht en gebruikt, en verloren geraakt tijdens de Grote Ontwrichting. Met deze legendarische wapens ging ook de geschiedenis van het magiërsvolk verloren, en die van de draken, van het elfenvolk, die van de wolkenruiter en die van de Grote Walvissen. In hun dorst naar wereldheerschapij zien de laatste overgebleven magiërs, de machtige aartsmagiër Miathan en zijn handlangers, de weermagiër Eliseth en de vuurmagiër Bragar die heersen over de stad Nexus, in de buitengewoon getalenteerde Aurian het middel om de roemruchte tijden van weleer te doen herleven. Zodra hun belangstelling een onaangenaam feit is, begint voor de jonge Aurian een reeks avonturen, van nimmer aflatende confrontaties en een gedwongen vlucht. tenslotte, de wanhoop nabij, rest Aurian geen andere keuze dan te beginnen aan een speurtocht naar het vlammende zwaard, dat door de elfenkoning Hellorin werd teruggebracht naar de aarde, en dat wacht op de komst van de Ene.

zoeken in:
avatar van Zelva
Bericht verplaatst naar Maggie Furey

avatar van Chungking
1,5
Misschien wel de slechtste fantasy-reeks die ik ooit heb gelezen. Dit eerste boek valt nog mee op bepaalde punten, maar de originaliteit is echt wel héél ver te zoeken. Voorspelbaarheid troef, stereotiepe uitwerking van het verhaal en bordkartonnen personages.

avatar van GeGo
4,5
Oké, ik kan mij er volledig in vinden dat de originaliteit soms erg ver te zoeken is. Maar wanneer je suggereert dat de personages uit bordkarton zijn opgetrokken vraag ik mij af of je het wel echt grondig gelezen hebt. Ik ken echt weinig fantasy-auteurs die zoveel moeite doen om hun personages van de nodige achtergrond te voorzien. Zowel Aurian als de verschillende nevenpersonages hebben ieder hun drijfveren en hun voorafgaande geschiedenis. Sorry, maar ik ben het dus absoluut niet met je eens...

avatar van Chungking
1,5
Dan zijn we het maar oneens, moet kunnen.

Hoe ik het mij herinner was het toch vooral een verhaaltje van: hoofdpersonage vertrekt tegen wil en dank op reis om de wereld te redden, ontmoet onderweg verschillende medestanders (elk van een ander ras, of met een of andere aanvullende specialiteit) en vindt aan het eind van elk boek mooi het gezochte artefact dat in de titel staat omschreven.
De personages hebben wel enige achtergrond (met name hoofdpersonage Aurian), maar dat vind ik niet hetzelfde als diepgang, psychologisch inzicht in de drijfveren van de personages (waarom handelen ze zo, hoe komen ze tot de keuzes die ze maken, welke redenering volgen ze en waarom, hoe hangt dit samen met belangrijke levenservaringen uit hun verleden, wat zijn de grondslagen van hun karakter en hoe zijn die gevormd,...).
Dit ontbrak voor mij, en als het er was, was het te eenvoudig (ik heb mijn ouders niet gekend...). Maar het moet gezegd zijn dat er niet veel fantasy is die dit wel kan bewerkstelligen.

avatar van GeGo
4,5
Oké, in dit genuanceerde bericht kan ik mij al beter vinden . Blijkbaar hecht jij erg veel belang aan de voorgeschiedenis van personages, persoonlijk vind ik dit eerder een struikelblok waardoor het verhaal vaak ernstig vertraagd wordt.

Het leuke aan deze reeks vond ik net dat niet alles steeds even zwart-wit is. Verschillende personages hebben zowel een goede als een kwade kant. Maar misschien heeft mijn voorliefde voor deze boekenreeks er ook iets mee te maken dat dit mijn allereerste fantasy-roman was...

avatar van Nagini
5,0
Geweldig boek.
Volgens mij ook een van mijn eerste fantasy boeken. Ben ze toevalig nu aan het herlezen. Ze lezen gewoon heerlijk weg, en dat diepgaande hoeft voor mij niet per se.

Jammer is alleen dat ik boek 3 en 4 maar niet in handen kan krijgen.. en boek 4 heb ik nog steeds niet helemaal gelezen!

Gast
geplaatst: vandaag om 20:53 uur

geplaatst: vandaag om 20:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.