menu

Vertroostingen - Dirk De Wachter (2022)

Alternatieve titel: Vertroostingen. Gewone Woorden van Dirk De Wachter

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

240 pagina's
Eerste druk: Lannoo Campus, Tielt (België)

Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Die zit in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,0
Dirk De Wachter verwoordt in een oneindige reeks gebeeldhouwde zinnen de zin van het leven - NRC

'Wat ik zelf heb meegemaakt,
doet me nadenken over de vraag:
als een mens in de miserie zit, wat helpt dan?
Wat doen we wanneer het noodlot ons treft?
Waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten:
in de aanwezigheid van de ander.
Dat is de basis.'

avatar van Wandelaar
4,0
Ik kende van de Wachter alleen zijn spraakmakende Borderline Times (2011) en dat was eigenlijk een werk waarin de bekende psychiater de hele westerse (onze) samenleving op de snijtafel legde en fileerde. Overal zag hij ellende en ontsporing: de wegwerpcultuur, agressie en hooliganisme, de genotscultuur, de lichaams aanbidding en het einde van de Grote Verhalen. Als een oudtestamentische profeet ging de bevlogen Vlaming tekeer en vond ergens achterin zijn boek nog een plekje voor ‘de kleine goedheid van de Ander’ bij filosoof Levinas.

Nee nee, ik ga niet zeggen: waar een ziekteproces al niet goed voor kan zijn. Zeker niet. Maar het feit is er dat er hier een geheel ander boek ligt. Dirk de Wachter beschrijft met grote openheid zijn ziekteproces, uitgezaaide darmkanker, en hoe hij hier doorheen kwam.

Vertroostingen, ja het zijn inderdaad gewone woorden die de Wachter tot ons lezers richt. Troostwoorden. Hij vond die bij dichters, bij Cohen en Bach. Natuurlijk, toch nog even een waarschuwing ook voor goedkope troost, valse hoop en escapisme. Authentieke troost. Daar heeft een mens behoefte aan. Aan leugens heb je niets. Kort samengevat. Troost vind je bij de ander (met grote of kleine letter) en vooral in de kleine dingen. De gewone woorden, niet de diepzinnige betogen.

De Wachter zingt hier, wijzer geworden, een toontje lager en hij gaat diep.

Dit is een prachtig boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 00:53 uur

geplaatst: vandaag om 00:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.