menu

Snuf de Hond - Piet Prins (1954)

mijn stem
3,23 (39)
39 stemmen

Nederlands
Oorlog / Avontuur

240 pagina's
Eerste druk: Groenendijk, Rotterdam (Nederland)

De Tweede Wereldoorlog. Tom Sanders en zijn trouwe hond Snuf ontmoeten bij zijn vriendje Bertus van de 'Vredehoeve' de onderduiker Haaksma. Deze blijkt erg veel verstand van honden te hebben en hij is het die Snuf africht tot een eersteklas speurhond. Dat komt goed van pas als Tom en Snuf het kleine Joodse onderduikstertje Mirjam redden en Snuf de kinderen veilig naar huis loodst. Mirjam blijft nu voorlopig bij Tom wonen, omdat haar grootouders zijn opgepakt. Tom wordt uit enthousiasme voor de vaderlandse zaak betrokken in de strijd tegen de Duitsers. Snuf redt zelfs enkele malen het leven van zijn baas maar krijgt zelf ook heel wat te verduren.

zoeken in:
JonnieBrasco
Die goede oude schooltijd he... Ik zat in groep 8 toen dit boek in de la van mij schoolbureautje lag. Tijdens de lessen dacht ik alleen maar aan verder willen lezen in dit boek. Wel de spannendste en beste uit de Snuf-serie, van wat me bijstaat. Op iets latere leeftijd zou ik realistischere wo II-boeken gaan lezen die vol zaten met drama, hier ging het echter alleen nog maar om avontuur en heldendaden.

lezert
Het minst slechte deel uit een vreselijke serie.

avatar van FisherKing
2,0
Klopt ja. Het meeste is onleesbaar van die serie.

lezert
De serie gaat overigens door (of voor) de EO verfilmd worden en komt in 2008 op televisie, las ik laatst ergens.

4,0
Ja, dit las ik lang geleden in die oude basis school tijd. Hier weet ik weinig van, maar heb er toen veel plezier mee gehad. Alles in de bieb geleend, behalve Snuf en het spookslot, die kreeg ik voor mijn 10 e verjaardag.

4 sterren voor nostalgie.

avatar van Mug
1,0
Mug
Nostalgie my ass. Een goed jeugdboek moet nog te lezen zijn als je inmiddels al grijze haren begint te krijgen. Bij 'Snuf de Hond' is dat niet het geval. Sterker nog, het is christelijke propaganda ten voeten uit! Met als hoogtepunt dat zelfs Joden zich bekeren tot het christendom, en dat ze moeten huilen omdat ze dat al hun jaren hebben moeten missen. De Here zij gezegend, en de Here lost alles wel op. Oprispingen waren het gevolg, want om de 2-3 pagina's was dat de strekking. Toch nog 1 ster voor 'de avonturen'. Ik blijf met m'n poten van de rest van de serie.

avatar van eRCee
Mug schreef:
Een goed jeugdboek moet nog te lezen zijn als je inmiddels al grijze haren begint te krijgen.

Waarom?

avatar van Mug
1,0
Mug
Daarom. Een boek moet zelfs als je geen kind meer bent, toch het kind in je kunnen aanwakkeren. De avonturen zijn er, maar de christelijke propagandistische zweem over het gehele boek wakkert bij mij alleen maar frustraties aan. Een zonde, om maar af te sluiten met een christelijke noot...

avatar van eRCee
Wat je kritiek betreft ben ik het met je eens, maar als kind had ik daar geen last van, waren het prachtige boeken (op een bepaalde leeftijd, 8-10 ofzo), en ik zie niet in waarom het dan een minder kinderboek zou zijn omdat je het nu niet meer goed vindt. Sterker nog; je stelling dat zo'n boek het kind in je moet aanwakkeren contrasteert nogal met de kritiekpunten die je geeft, omdat die zeer volwassen gekleurd zijn.

avatar van Mug
1,0
Mug
Niks contrast. Het propagandistisch geneuzel in het boek weerhoudt mij ervan te genieten van de avonturen in het boek. Voor mij is een goed jeugdboek een boek dat ook met plezier gelezen kan worden door de oudere medemens. W.b. Snuf de Hond kan ik me van vroeger echt niet meer deze christelijke zangnoten herinneren. Wat maar aangeeft dat je als kind juist geniet van allerlei avonturen en je onbewust geindoctrineerd wordt door de ideeenleer van de auteur. Het gros van de Lemniscaat-boeken zit boordevol socialistische en humanistische ideeen bijvoorbeeld. Het (v)oordeel daarvan is dat ik me juist beter kan identificeren met die gedachtengangen (en veelal achter sta). Maar met deze christelijke propaganda kan ik niks beginnen, oubolligheid ten top. Maar het gaat nog verder, doordat meerdere malen het geredde Joodse meisje Mirjam de christelijke "Here" bedankt. Nog erger, tot overmaat van ramp om het er nogmaals in te stampen, op de allerlaatste pagina van het boek.

Ze wiste haar ogen af en zei: "Ik ben toch heel gelukkig, want ik mag bij mijnheer en mevrouw Sanders blijven. En ik heb veel geleerd, wat ik vroeger niet wist." Tom en Ina begrepen haar wel. Mirjam had de Here Jezus leren kennen en liefhebben, van wie ze vroeger nooit geleerd had."

Aaaaaarghh, zendingsleer in ons eigen kikkerlandje, de bevrijde Joden moeten zich maar bekeren tot het christendom, want dat is nu eenmaal goed en geweldig en fantastisch.

Ik krijg weer oprispingen.

avatar van eRCee
Zoals gezegd, je kritiek is voor een groot deel terecht wanneer je het boek op volwassen leeftijd leest, maar de stelling dat een goed jeugdboek ook met plezier gelezen kan worden door de oudere medemens blijft onbeargumenteerd.

avatar van Mug
1,0
Mug
Wat valt daarover te beargumenteren? Voor mij houdt een goed jeugdboek pas echt stand als volwassenen ook met een smile / gezonde spanning het boek lezen. Propagandistische brainwash bedoelingen van de auteurs kunnen averechts werken, of juist in het voordeel (zie bijv. Koning van Katoren, zelfs in m'n top 10 te vinden). Ik kan me van vroeger niet meer deze christelijke inslag herinneren (wellicht omdat destijds 'het geloof' een grote(re) en discussieloze rol speelde).

avatar van eRCee
Oke, denk dat we er ook verder niet uit gaan komen. Mijn punt is vooral dat jouw stelling soms als een vaststaand feit wordt gezien, terwijl het verre van absoluut is. Zelf vind ik dat jeugdboeken voor een bepaalde leeftijdscategorie worden geschreven, en alleen in die categorie zuiver beoordeeld kunnen worden. Goede smaak is voor de doelgroep veel minder van belang dan lekkere spanning en een ongecompliceerde moraal.
Dat sommige jeugdboeken ook door volwassenen (of juist door volwassenen) worden gewaardeerd is mooi meegenomen.

avatar van Pythia
Zouden jullie je kind dit laten lezen?

avatar van Mug
1,0
Mug
eRCee schreef:
Zelf vind ik dat jeugdboeken voor een bepaalde leeftijdscategorie worden geschreven, en alleen in die categorie zuiver beoordeeld kunnen worden. Goede smaak is voor de doelgroep veel minder van belang dan lekkere spanning en een ongecompliceerde moraal.

Moraal is in casu onlosmakelijk verbonden met 'goede smaak'... De vraag is meer of ik als lezer het eens ben met de moraal. En nogmaals, ik kan me die moraal (de christelijke zendingsdrang) niet eens bewust herinneren toen ik als basisschool-leerling dit boek las. Het boek gaat stukken verder dan 'de Duitsers waren gemeen in de Tweede Wereldoorlog', datgene wat ik slechts bewust had meegekregen destijds. Is de moraal juist die de auteur wil overdragen? Daar zit 't hem in, niet of die juist ongecompliceerd is... daar zitten ook gevaren aan vast trouwens. En is een kind in staat om die moraal zuiver te beoordelen?

Pythia schreef:
Zouden jullie je kind dit laten lezen?

Ik heb nog geen kinderen, maar ze mogen dit absoluut lezen van mij. De vraag is meer in hoeverre ik ze zal opgevoeden qua religie. Dit boek zit zo veel christelijke verwijzingen en andere vijftiger jaren oubollige uitspraken, dat ik me afvraag of een kind anno nu met plezier dit boek zal uitlezen. Het bevat genoeg discussiepunten voor een goed gesprek met je kind.

avatar van eRCee
Mug schreef:
Moraal is in casu onlosmakelijk verbonden met 'goede smaak'... De vraag is meer of ik als lezer het eens ben met de moraal. En nogmaals, ik kan me die moraal (de christelijke zendingsdrang) niet eens bewust herinneren toen ik als basisschool-leerling dit boek las. Het boek gaat stukken verder dan 'de Duitsers waren gemeen in de Tweede Wereldoorlog', datgene wat ik slechts bewust had meegekregen destijds. Is de moraal juist die de auteur wil overdragen? Daar zit 't hem in, niet of die juist ongecompliceerd is... daar zitten ook gevaren aan vast trouwens. En is een kind in staat om die moraal zuiver te beoordelen?

Volgens mij begrijp je mijn punt helemaal niet, of lijkt dat maar zo?

Je beaamt eigenlijk wat ik zeg: als kind ben je je helmaal niet zo bewust van de christelijke zendingsdrang, en dus maakt het ook niet uit. De ongecompliceerde moraal is voor een jongetje van 8 net zo'n fijn element aan een avonturenboek als de spanning, bij wijze van spreken. Dus is daar niets mis mee, als je het tenminste als een kinderboek, en dus een boek voor kinderen, beschouwt.

En ja, ik zou het mijn hypothetische kinderen zeker laten lezen. Hoewel ik ze nog eerder de boeken van Jack en Sheltie of Wambo zou aanraden.

avatar van Mug
1,0
Mug
eRCee schreef:
Je beaamt eigenlijk wat ik zeg: als kind ben je je helmaal niet zo bewust van de christelijke zendingsdrang, en dus maakt het ook niet uit.

Nee, het hoeft niet uit te maken. Maar kan het wel. Onbewust. Dat is gevaarlijk.

Tevens kan ik niet voorstellen dat een (pakmbeet) moslim-jongetje of Joods jongetje niet wat vraagtekens plaatst bij veel passages. 'De Here' lijkt wel een hoofdpersonage, zo vaak wordt 'Hij' genoemd.

Jullie zijn gestoord. Jullie gaan ruziën om niks alleen om een mening van een ander

Ted Kerkjes
Noah schreef:
Jullie zijn gestoord. Jullie gaan ruziën om niks alleen om een mening van een ander
Welkom op een discussieforum.

avatar van eRCee
Leuk om terug te lezen, ik bedank Noah voor het speciaal registreren hiervoor.

Terzijde: het is erg verleidelijk om naar aanleiding hiervan een discussie te starten over het belang van het vermogen om standpunten uit te wisselen en argumenten op waarde te schatten binnen een vitale democratische samenleving, maar dat laat ik even aan iemand anders.

avatar van misterfool
Noah schreef:
Jullie zijn gestoord.

Maar wel prettig gestoord.

Niks mis met wat discussie.
Een mening is mijns inziens pas echt wat waard als het overeind blijft na gemotiveerd tegengas.

avatar van Donkerwoud
Het ideologische mijnenveld van Snuf de Hond.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:44 uur

geplaatst: vandaag om 16:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.