menu

La Beauté sur la Terre: Roman - C.-F. Ramuz (1927)

Alternatieve titel: Schoonheid op Aarde

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Frans
Sociaal

274 pagina's
Eerste druk: Mermod, Lausanne (Zwitserland)

In de lente arriveert Juliette, een negentienjarig Cubaans weesmeisje, bij haar oom Milliquet, cafébaas in een dorpje aan het Meer van Genève. Het meisje is jong en aantrekkelijk. De mensen beminnen, begeren, bevoogden en benijden haar; tegen haar wil richt ze ravages aan in de kleine dorpsgemeenschap. Als de zomer afloopt verdwijnt ze weer, in gezelschap van een mismaakte Italiaanse muzikant. Is er een plaats voor schoonheid op aarde?

zoeken in:
avatar van eRCee
4,0
Is net uit of komt binnenkort uit. Ik zal de honneurs van user ...stilte... waarnemen en er wat over schrijven.

Bas I.
Zeer benieuwd! De Grote Angst.. vond ik sterk. Laat vooral wat horen eRCee.

avatar van eRCee
4,0
Weer heerlijk en geweldig. Wat een stijl.

avatar van eRCee
4,0
Heb er een lyrisch stuk over geschreven: Charles Ferdinand Ramuz is een van de literaire vernieuwers uit de jaren twintig van de vorige eeuw (deels achter betaalmuur / inlogomgeving).

Het boek is nog wat experimenteler van stijl dan De grote angst in de bergen. Zonder waarschuwing verandert het perspectief; soms van één personage naar de hele dorpsgemeenschap, dan weer naar een alwetende verteller. Werkwoordstijden lopen door elkaar en ondertussen blijft Ramuz maar met zinnetjes komen als 'Het was toen...', 'Het was op...', 'En dan...', waardoor je constant denkt: wat gaat er dan gebeuren? Schoonheid op aarde bevat een aantal fenomenale scenes. Ik zeg dit niet lichtvaardig. Juliette die op de berghelling vlucht voor een man die haar belaagt, dat is een adembenemend schouwspel van woorden. Qua stijl, thema's en individuele passages vind ik het boek denk ik nog iets beter dan 'De grote angst', maar laatstgenoemde heeft het voordeel van een meer opbouwende verhaalontwikkeling, uitlopend in een prachtige climax. Daarom eindigen de twee titels ex aequo bij mij. Bizar dat van deze schrijver, die een grote inspirator was van Céline, tot een paar jaar geleden nog niks vertaald was in het Nederlands. Nu dat wel zo is: grijp je kans.

avatar van dutch2.0
3,5
Boek van het kwartaal, lente 2023. Om niet alvast het gras voor de voeten van andere kwartaalboeklezers weg te maaien, beperk ik me tot een paar opmerkingen.

Het boek is (wat mij betreft) in de meeste opzichten niet heel bijzonder. Het verhaal is vaker verteld (mannelijk deel van kleine dorpsgemeenschap schiet in een collectieve hormonale crisis wanneer een exotische schoonheid arriveert), het thema is ook niet echt origineel (schoonheid is niet aan de meeste mensen besteed, omdat ze die schoonheid willen bezitten en daarmee vernietigen), de motieven zijn soms wat achterhaald (vooral het idee van een soort 'natuurlijke' schoonheid die je bij onderontwikkelde volkeren zou aantreffen). Wat ik ook al jammer vind is dat Ramuz zijn thema er te dik op legt en het soms letterlijk oplepelt.

Maar dan de stijl... Zoals compadre eRCee hierboven al schetst is die stijl echt heel bijzonder. Paradoxaal is dat die stijl, gekarakteriseerd door verschietende perspectieven, verschietende tijden, schijnbaar arbitraire afwisseling van het schone en het banale, dat die volkomen losgeslagen stijl juist zorgt voor consistentie en overtuigingskracht. Hoe Ramuz dit voor elkaar heeft gekregen zal ik nooit helemaal vatten, maar het zorgt er wel voor dat dit kwartaalboek de middelmaat met gemak overstijgt.

avatar van Lalage
Ik ben net begonnnen; ben benieuwd of ik ga wennen aan de schrijfstijl met die continue wisseling tussen verleden en toekomstige tijd en dan weer ineens de tweede persoon als het over het meisje gaat.

avatar van Pythia
4,0
Mijn ervaring is dat het went en dan eigenlijk wel prettig leest.

avatar van Pythia
4,0
Leuke manier van schrijven
Van bijna alle personages weten we wat ze denken, behalve van het meisje Juliette.
Zij wordt daardoor nog meer een object van schoonheid. Haar gevoelens doen er niet toe voor de rest van het dorp. Zij wordt een voorwerp van bezitsdrang en jaloezie.
Voor de prachtige natuur hebben de meeste dorpelingen geen belangstelling, die kun je niet bezitten.
Fijn kwartaalboek.

avatar van Lalage
Na 60 bladzijden gestrand

Gast
geplaatst: vandaag om 11:35 uur

geplaatst: vandaag om 11:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.