menu

The Pole - J.M. Coetzee (2023)

Alternatieve titel: De Pool

mijn stem
2,75 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Ze ziet de Pool voor het eerst wanneer hij het podium op schrijdt, een buiging maakt en plaatsneemt achter de Steinway; een lange man met opvallende zilveren manen. Zij zit in het organisatiecomité dat hem heeft uitgenodigd in Barcelona, voor een van zijn controversiële vertolkingen van Chopin. Na het concert, in een restaurant, spreken ze traag Engels. Voor haar houdt het daar op, zijn interpretatie van zijn landgenoot Chopin kon haar toch al niet bekoren. Maar voor hem begint het pas. De pianist valt als een blok voor de elegante Beatriz – zeker twintig jaar jonger. Zij weert zijn avances eerst af, ze is geen vrouw die vreemdgaat. Maar als hij later terug is in Spanje om masterclasses te geven, en haar uitnodigt hem te bezoeken, gaat ze weifelend op het aanbod in.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,0
Aardig boek wel. Fijne heldere stijl en goed leesbaar. Op psychologisch vlak vind ik Coetzee wat zoekende, net als zijn personages. Ik zie waar hij heen wil maar dat lukt niet helemaal - uiteindelijk blijven de personages net te vreemd om er volledig in mee te gaan. Zeker richting het einde wreekt zich dat omdat dat deel vrij onbegrijpelijk was en de emotionele impact miste ik ook daardoor. Dit lijkt eerder een boek dat meer leunt op ideeën (zoals de verwijzing naar Dante's Beatrice) dan op het emotinele en zelfs reële. Maar zeker de eerste helft is prima, op momenten sfeervol, personages zijn dan nog goed neergezet, het geheel voelt vrij naturel aan en dan is het ook prima als de ideeën de boventoon voeren. 3,0*.

p.s. Elke alinea wordt overigens genummerd. Ik vraag me af wat daar de reden van is. Allicht heeft dat iets met de muziek te maken maar ik ben daar niet bekend mee.

avatar van Pythia
2,0
Aardig begin maar onderweg wordt de vrouwelijke hoofdpersoon voor mij steeds ongeloofwaardiger.
Er is niets dat haar boeit in die oude man en toch gaat ze op zijn avances in. Coetzee weet het nergens begrijpelijk of geloofwaardig te maken. Is hij een vrouwenhater? Hij heeft in ieder geval weinig respect voor hen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:26 uur

geplaatst: vandaag om 12:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.