menu

Waarom Niet - René Appel (2023)

mijn stem
3,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Thriller

296 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Tara Ellink viert met vrienden haar eenendertigste verjaardag in een café. Daar raakt ze in gesprek met een voor haar onbekende man. Na een glas en nog een glas loopt hij mee naar haar huis, waar hij zich naar binnen weet te praten. ‘Waarom niet,’ zegt hij. De consequenties zijn verschrikkelijk en leiden uiteindelijk tot een moord. De grote vraag is: wie wordt het slachtoffer en wie ontpopt zich als de dader?

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Tot een bladzijde of 240 vind ik dit nu niet bepaald een thriller, eerder een roman over 'verkrachting' en de nasleep ervan. Niet de eerste keer trouwens dat Appel het thema van zijn boek linkt aan wat er op dat moment in de samenleving speelt, deed hij al eerder met Doorgeschoten. Ben niet echt fan van dat soort boeken, maar uiteindelijk bleek hij toch goed.
De aangifte op het politiebureau, het gesprek met de zedenrechercheur, het verhoor van de dader, die zijn nog het aardigst en Appel beschrijft mooi hoe voorspelbaar en cliché die gesprekken eigenlijk verlopen. Op een gegeven ogenblik belt Tara (het slachtoffer) de politie op met de vraag of er nog schot in de zaak zit en dan wordt er gezegd: 'Tsja, de zaak ligt nog altijd op de stapel, zal ik maar zeggen. We hebben het loeidruk en ik weet niet wanneer we er weer aan toekomen.'
Ook fraai gedaan zijn de passages waarin de verschillende personages aan het werk zijn, zij is leerkracht, haar vriend softwareconsultant, en tijdens hun werkzaamheden steeds afdwalen naar thuis.
De laatste vijftig pagina's is het weer Appel als vanouds, met een plot van wisselende perspectieven dat snel toewerkt naar de onvermijdelijke climax: wie gaat er vermoord worden en wie zal daar de verantwoordelijke voor zijn?
En wie noemt zijn kind nou 'Chanella'? Mijn hemel, dat kun je een kind toch niet aandoen?

Het binnenlaten van een wildvreemde man na een avondje stappen, waar de roman mee aanvangt deed me trouwens denken aan controversiële uitspraken die cultuurhistoricus Camille Paglia in het verleden deed over dit onderwerp, al hadden die te maken met de zogeheten rape culture op Amerikaanse campussen.
Wat Paglia dus stelt en wat haar op veel kritiek kwam te staan, is dat het eigen gedrag van vrouwen de schuld is als ze door mannen zijn verkracht, en dat het onrealistisch is om van mannen te verwachten dat ze hun houding veranderen. Paglia werd beschuldigd van 'victim blaming', maar zelf noemt ze het 'gezond verstand'. Volgens haar "wordt de seksuele stalker, die vaak een vervreemde verliezer is die verteerd wordt door zijn eigen mislukkingen, gemotiveerd door een atavistische jachtreflex. Een roofdier die zijn slachtoffers in een prooi verandert. Verkrachting is inherent aan de aard van de man, een natuur die niet kan worden veranderd", aldus Paglia die vrouwen adviseert 'het kwaad te begrijpen'.

Jordan Peterson and Camille Paglia on sexual assault allegations

1,0
Het begint "mooi".
Dan blijft het 200 bladzijdes hetzelfde en dat wordt saai.
En als je dan denkt ik leg het weg komt er spanning. Om dan vervolgens naar een afgeraffeld einde te gaan.
Jammer.

avatar van Jester
3,0
Er gebeurt iets te weinig in dit boek om echt spannend te worden. Soms vind ik het moeilijk om afscheid te nemen van een boek, en ga ik naar het einde toe langzamer lezen. Dat had ik bij dit boek niet, zeker bij de stukken van Babs (over het artikel dat ze aan het schrijven was) las ik alleen de grote lijnen. Uiteindelijk een lichte teleurstelling dit boek, Appel kan zoveel beter.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:17 uur

geplaatst: vandaag om 07:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.