menu

Tamara par Tatiana: Sur les Traces de Tamara de Lempicka - Tatiana de Rosnay (2018)

Alternatieve titel: Tatiana over Tamara: In het Voetspoor van Tamara de Lempicka

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Frans
Kunstboek
Biografie / Kunst en Cultuur

223 pagina's
Eerste druk: Michel Lafon, Parijs (Frankrijk)

Tamara de Lempicka (1898-1980) groeide op in het destijds zeer mondaine Moskou en Warschau, maar moest tijdens de Russische Revolutie naar Parijs vluchten. De vijfentwintigjarige bohemienne voelde zich als een vis in het water tussen de kunstenaars van Montparnasse. Tussen haar cocktailparty’s, bezoeken aan nachtclubs en seksuele avontuurtjes door schilderde ze als een bezetene, op de been gehouden door cocaïne. Om aan het opkomende fascisme te ontsnappen, vestigde ze zich in New York, waar ze haar extravagante levensstijl voortzette. Sinds schrijfster Tatiana de Rosnay op haar vijftiende een schilderij zag van de Poolse art-decokunstenares Tamara de Lempicka, is zij altijd gefascineerd geweest door De Lempicka’s werk en haar leven: achter het stuur van haar groene Bugatti is de koningin van de roaring twenties bezig haar eigen legende te creëren, bestaande uit schandalen en geheimen, absolute elegantie en voortdurende ballingschappen. Hoewel haar werk enkele decennia in de vergetelheid is geraakt, heeft zij sinds de jaren tachtig weer grote erkenning gekregen en hangt haar werk in toonaangevende musea over de hele wereld. Van dit boek dat haar leven en werk beschrijft bestaan in het originele Frans al zowel geïllustreerde, als niet geïllustreerde versies.

zoeken in:
avatar van Sol1
5,0
Sol1 (moderator)
Recensie van 8 december 2022 door André Oyen bij de Nederlandse vertaling op de site van 'Antwerpen Leest':
Tatiana over Tamara : in het voetspoor van Tamara de Lempicka
Tatiana de Rosnay heeft een heel gepassioneerde faction biografie gemaakt over een controversiële kunstenaar uit de twintigste eeuw waarmee ze een dialoog aangaat.
De Nederlandse vertaling is overigens niet geïllustreerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:50 uur

geplaatst: vandaag om 13:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.