menu

Le Avventure di Pinocchio - Carlo Collodi (1883)

Alternatieve titel: De Avonturen van Pinokkio

mijn stem
3,58 (19)
19 stemmen

Italiaans
Jeugdboek
Sprookje

224 pagina's
Eerste druk: Felice Paggi, Florence (Italië)

De oude timmerman Gepetto snijdt uit hout een pop. wanneer de pop klaar is, verschijnt er 's nachts een fee die de pop tot leven wekt. Zij geeft de pop de opdracht mee een goede zoon te zijn voor zijn vader. Pinocchio zit vol goede bedoelingen, maar van al zijn goede voornemens komt weinig terecht. Hij is gauw afgeleid en laat zich makkelijk beïnvloeden door de verkeerde personen. Hij heeft nog een hele weg te gaan, voordat hij een goede jongen wordt.

zoeken in:
Ted Kerkjes
De schrijver had verschillende versies gemaakt van dit verhaal. In één van die versies wordt Pinocchio opgehangen voor zijn wandaden... Toch maar de disney kijken...

avatar van the Cheshire cat
4,0
Het Sprookjesbos in de Efteling krijgt er volgend jaar een nieuwe bewoner bij: Pinokkio.

Ted Kerkjes
Ben benieuwd. Ik vind de Efteling geweldig, maar ik ben daardoor wel huiverig voor veranderingen in dit prachtige pretpark.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Het nadeel bij de Efteling is dat het park steeds uitbreidt, maar niet groter wordt.

Ted Kerkjes
PeterW schreef:
Het nadeel bij de Efteling is dat het park steeds uitbreidt, maar niet groter wordt.
Helemaal gelijk! En het mag geen grote kermis worden, zoals Disneyland en al die andere pretparken! Het zou zo mooi zijn als het een park zou blijven waar je rustig doorheen kunt wandelen en dan sprookjes zou ontdekken, als liep je er toevallig tegenaan. Je moet niet doodgegooid worden met die sprookjes, dan is het niet sfeervol. Ik lees dat Pinocchio tussen de Rode Schoentjes en Roodkapje komt te staan. Het wordt een krappe boel.
Ik heb er een hard hoofd in, als ware het het houten hoofd van Pinocchio . . .

avatar van the Cheshire cat
4,0
Jullie halen me de woorden uit de mond. Ik vind het ook een prachtig park, maar het begint er inderdaad wel erg krap te worden.

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Vroeger liep er zo'n prachtige laan naar het spookslot toe; nou is het ergens tussen gepropt.

avatar van Vinejo
Eerder iets voor pretparkmeter.nl volgens mij

avatar van the Cheshire cat
4,0
PeterW Eeuwig zonde.

Vinejo

avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
Wel aardig om te zien, hoe aan een verhaal zoals Pinocchio afhankelijk van de druk van buitenaf in de loop van de tijd een paar verschillende eindes zijn geplakt. Eerst moest het einde sterk moraliserend zijn en kon het niet uitblijven, dat er een stevige ("opvoedkundig verantwoorde") straf zou volgen op het gedrag van de marionet. Een gedrag dat voor de jeugd totaal ongepast was in de tijd van de eerste uitgave in 1883. In latere jaren kon er bij de uitwerking van het verhaal wat meer genuanceerd worden.
Als allegorie van de opvoeding en als persiflage op de maatschappij, blijft Pinocchio een uitstekend sprookje. Geen wonder dat het wereldwijd bekend is geworden en vrijwel gelijk al vanaf de eerste uitgave een succes was. De steeds langer wordende neus bij liegen, wordt daarbij algemeen als symbool herkend.
Van de tekeningen zijn ook diverse versies bekend. Naast de nogal plechtige plaatjes uit vooral de beginjaren, zijn de uitbundige tekeningen van Benito Jacovitti uit midden vorige eeuw een welkome humoristische aanvulling op (en afwijking van) de gebruikelijke illustraties bij Pinocchio.
Het blijft een fijn verhaal om (tussen de regels door) te lezen.

geplaatst:
Hebben ze dit verhaal ook verfilmd?

avatar van stefan dias
4,0
geplaatst:
1187 schreef:
Hebben ze dit verhaal ook verfilmd?


De Disneyversie is natuurlijk algemeen bekend, absoluut briljant geanimeerd, met een gelukkig nog nog vrij griezelige walvis(scène), dat moet zo ongeveer mijn alleroudste herinnering zijn, die walvis die rochting scherm komt zwemmen met wijdopen gesperde muil. Zelfs voor Disney, vrij verregaand. Meer in die film ontbreken ook wel veel elementen.
Ik heb vooral warme herinneringen bij deze Pinocchio met Nino Manfredi in de hoofdrol en met Gina Lollobrigida als fee. Maar het beste is toch die unheimliche sfeer in de film, waar je de kou door de kieren voelt waaien en de armoede bijan tastbaar is. Meesterwerkje. Het was een serie in 5 of 6 afleveringen of zo.

En ja, het boek met de tekeningen van Jacovitti (met een salami in elke prent) staat bij mij rotversleten in de kast. Maar even wachten tot de kleinkinderen een jaar of 6, 7 zijn…

Gast
geplaatst: vandaag om 04:40 uur

geplaatst: vandaag om 04:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.