menu

Februar 33. Der Winter der Literatur - Uwe Wittstock (2021)

Alternatieve titel: Februari 1933. De Winter van de Literatuur

mijn stem
geen stemmen

Duits
Historisch

288 pagina's
Eerste druk: C.H. Beck, München (Duitsland)

Op maandag 30 januari 1933 neemt Joseph Roth de ochtendtrein naar Parijs. Thomas Mann houdt zich in München de volgende tien dagen nauwelijks bezig met politiek, maar werkt aan een lezing over Richard Wagner. Het gebeurt allemaal razendsnel. Februari is de maand waarin ook voor schrijvers in Duitsland alles verandert en beslist wordt. Uwe Wittstock schetst van dag tot dag in een collage van dagboekfragmenten, columns en mediaberichten hoe het rijke literaire leven van de Weimarrepubliek in enkele weken plaatsmaakte voor een lange winter. Een loden tijd voor de gebroeders Mann, Erich Maria Remarque, Vicki Baum, Alfred Döblin, Irmgard Keun en vele anderen, waarin het net steeds strakker werd aangetrokken.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Zo was het in de dagen voordat de nazi’s echt aan de macht kwamen: de intelligentsia dacht dat het allemaal wel mee zou vallen - NRC
Zo laat Wittstock zien hoe de dichter-dokter Gottfried Benn, die bij Illies vooral bezig is om de ene na de andere minnares ongelukkig te maken, zich uit cynisme en verveling tot het gedachtegoed van de nazi’s bekeert en hij daarmee hun geweld rechtvaardigt. Door zo’n voorbeeld besef je dat het veel andere conservatieve Duitsers net zo moet zijn vergaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:25 uur

geplaatst: vandaag om 11:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.