menu

El Otoño del Patriarca - Gabriel García Márquez (1975)

Alternatieve titel: De Herfst van de Patriarch

mijn stem
3,14 (11)
11 stemmen

Spaans
Psychologisch / Politiek

251 pagina's
Eerste druk: Plaza y Janés, Barcelona (Spanje)

''De herfst van de patriarch'' vertelt het verhaal van een stokoude dictator die langzaam sterft in eenzaamheid. Hij is een 'marionet' die er echter van overtuigd is dat de geschiedenis door zijn toedoen is veranderd. Zonder van de dictator-patriarch een karikatuur te maken, schetst Gabriel García Márquez in slechts enkele, lange barokke zinnen een onvergetelijke figuur, zoals er zovele voorkomen in de geschiedenis van Latijns-Amerika.

zoeken in:
4,0
Het meest bittere boek dat ik tot nu toe van Marquez gelezen heb, over paranoia en eenzaamheid die de patriarch aansporen tot gruwelijk machtsvertoon.

Marquez schetst een tragisch portret waarin hij enerzijds de gruwelen van Latijns Amerika aanstipt en de gewetenloosheid waarmee de generaal omspringt met zijn macht, terwijl hij anderzijds in het hoofd van deze tiran kruipt om naar een oorzaak voor deze verschrikkingen te zoeken. Zonder dat Marquez zijn daden probeert goed te praten, zie je hierdoor wel een aanleiding en geeft hij extra diepte aan dit horrorverhaal.

Het boek mist dan wel de magisch realistische (en sprookjesachtige) stijl van zijn andere boeken, maar doordat hij zijn (pagina-lange) zinnen vangt in prachtig literaire beeldspraak, leest ook dit boek weer weg als een pareltje. 4*

avatar van RoyDeSmet
1,5
Ik ben een groot fan van Honderd Jaar Eenzaamheid en Liefde in Tijden van Cholera. Ik heb ook Kroniek van een Aangekondigde Dood en de bundel De Uitvaart van Mama Grande van hem gelezen en heb me nu dus aan De Herfst van de Patriarch gewaagd.

Ik vond dit absoluut niet makkelijk te lezen. Ik heb me er doorheen geworsteld zonder de helft van de tijd te begrijpen wat er nou precies aan de hand was en wanneer het zich allemaal afspeelt en wie dingen zegt of denkt. Er wordt vaak gerefereerd naar eens 'wij', 'ons' of 'ik' maar dit lijkt geen vaste persoon of groep te zijn en wordt ook nooit verklaard.

Er zitten wat mooie passages in dit boek, bijvoorbeeld over de zee, maar in de brij die dit boek is, komen die niet volledig tot hun recht. Had toch wat meer punten gebruikt, Don García Marquéz, dan had het wellicht makkelijker te lezen geweest.

avatar van eRCee
3,5
Erg knap boek van Márquez. Ik schat dat er nog geen twintig punten voorkomen in een hermetische stroom van zinnen, een stroom waardoor je je als lezer alleen maar kan laten meevoeren en die je in zekere zin gevangen houdt. Het is echt moeilijk om een plaats te vinden om het boek te onderbreken, en andersom is het zo dat als je weer begint te lezen je er direct weer middenin zit.
Wat ik verder heel knap vond is het tijdsverloop, die aan de ene kant een bepaalde chronologie bevat maar die aan de andere kant ook naar alle zijden uitwaaiert. Het verhaal is echter verankerd in de bijna onbestaanbaar lijkende dood van de generaal en naar dit punt keert elk hoofdstuk dus ook terug.
De thematiek is zeer boeiend en Gabriel Garcia Márquez slaagt er met verve in om de tragiek van de patriarch inzichtelijk te maken. De dictator is als mens een gevangene van zijn macht en als machthebber gekooid door zijn mens-zijn. Wat overblijft is een zielige oude man die verschrikkelijke dingen doet zonder dat hij goed weet waarom. Ook de hele machinerie van een dictatuur, waarin zaken hun eigen dynamiek krijgen zonder dat de dictator daar eigenlijk nog zelf invloed op heeft, vond ik erg treffend (Alexijevitsj haalt in Het einde van de rode mens een anekdote aan over Stalin die zijn zoon of kleinzoon uitlegt: ik ben Stalin niet, dát is Stalin, waarbij hij op een portret van zichzelf wees).
Zoals mijn bovenbuurman al stelt leest het boek niet heel gemakkelijk en echt groots wordt het ook nooit, hoewel de scènes rondom en ook vooral na de dood van de moeder erg fraai zijn. Verder gewoon een goed boek zoals je dat mag verwachten van Márquez. Dat alle alleenheersers op de wereld dit maar mogen lezen.

avatar van Raspoetin
Onlangs aan begonnen; nu ik voornemens ben om weer wat uit Latijns-Amerika te lezen. Ik trok het boek op een zondagmiddag uit de kast en las de eerste paar pagina's die zeer tot de verbeelding van de romantische wereld van Latijns-Amerika sprak: namelijk van een geordende chaos en lethargie. Een wereld die verlamt is door lome corruptie en een permanente staat van complete afbraak. Een wereld waarin elk initiatief van progressie in de kiem wordt gesmoord. Een wereld waarvan ik kan dromen en terdege doet beseffen dat ik blij zou moeten zijn dat ik daar niet daadwerkelijk in vertoef.

Ik begreep ergens dat De Herfst van de Patriarch zou zijn geïnspireerd op de dictatuur van Porfirio Díaz [1830-1915]. De Mexicaanse dictator die dertig jaar lang aan de macht bleef en mede de aanleiding was voor het uitbreken van de Mexicaanse Revolutie in 1910, daarop naar Parijs vluchtte en aldaar stierf. De man van wie ik naar het graf zocht op de begraafplaats Père-Lachaise; en er thuis achter moest komen dat hij op de andere begraafplaats in Montparnasse is begraven.

Helaas is de stijl van De Herfst van de Patriarch, wat eerder is aangekondigd, vrij onnavolgbaar en nu ik poog om het ook al zware werk Swanns Kant Op van Marcel Proust tot een goed einde te brengen - nog zo'n dikke honderd pagina's; denk ik erover deze even te parkeren en te hervatten in combinatie van het lezen van een ander boek die minder het concentratievermogen tart. Wordt vervolgd.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:50 uur

geplaatst: vandaag om 01:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.