menu

Supermarket Sovětských Hrdinů - Jáchym Topol (2007)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Tsjechisch
Verhalenbundel
Sociaal

234 pagina's
Eerste druk: Torst, Praag (Tsjechië)

Deze verzamelbundel van Jáchym Topol bevat zes korte verhalen, die grotendeels eerder in de periode van 1993-2006 in periodieken of boeken zijn verschenen. Het titelverhaal ‘Supermarkt van Sovjethelden’ is een reiskroniek uit 2004, waarin een reeks min of meer losse aantekeningen wordt afgewisseld met uitweidingen over historische gebeurtenissen, zoals de uitzonderlijke lotgevallen van het heroïsche Tsjechoslowaakse leger van Ludvik Svoboda dat in de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront veelvuldig tegen de troepen van nazi-Duitsland werd ingezet. In het voetspoor van dat leger ondernemen Topol en zijn vrienden hun tocht door Galicië, een tocht die tot interessante ontmoetingen leidt. ‘Zlatá Hlava’ (‘Het Gouden Hoofd’) is een fragment uit de nog onvoltooide roman ‘Mongolský Vlk’ (‘Mongoolse Wolf’). ‘Výlet k Nádražní Hale’ (‘Een Trip naar het Station’) beschrijft Praag kort nadat Tsjechoslowakije in 1989 zijn vrijheid heeft herwonnen. De vrije jongens gaan hun goddelijke gang en op straat lijkt het leven bandeloos te zijn. Tegen die achtergrond tekent Jáchym Topol een reeks impressies op van een samenleving die zijn draai tracht te vinden in de nieuwe tijd. ‘Karty Jsou Rozdaný’ (‘De Kaarten Worden Gedeeld’) betreft het filmscript van één van de korte verhalen uit ‘Praha Očima…’ (‘Praag door de Ogen van..’); een episodenfilm uit 1999, waarbij vijf Tsjechische regisseurs zijn betrokken en de individuele verhalen zich stuk voor stuk afspelen tegen het decor van het Praag op de rand van het millenium.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Naar verwachting op 21 november 2022 verschijnt 'Supermarkt van Sovjethelden / Een Trip naar het Station' als nummer 33 in de Moldaviet-reeks van de Antwerpse uitgever Voetnoot. Daarin zijn die twee korte verhalen uit deze originele Tsjechische bundel in vertaling opgenomen.

‘Zlatá Hlava’ (‘Het Gouden Hoofd’) werd al eerder in februari 2008 apart vertaald door Voetnoot uitgebracht als nummer 1 in hun Moldaviet-reeks: Zlatá Hlava - Jáchym Topol (2005).

De in de plotomschrijving genoemde episodenfilm is terug te vinden op Praha Ocima (Film, 1999) - MovieMeter.nl, maar de weinige stemmers tot nu toe lopen daar niet over van enthousiasme...

Gast
geplaatst: vandaag om 17:58 uur

geplaatst: vandaag om 17:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.