menu

Het Pauperparadijs: Een Familiegeschiedenis - Suzanna Jansen (2008)

mijn stem
3,57 (36)
36 stemmen

Nederlands
Historisch / Streek/Familie

255 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Helena Adriaans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent onvermoede trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat mythe, of werkelijkheid? Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: haar voorouders blijken te zijn blootgesteld aan een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen. In drie enorme kazernes werden daar vanaf 1823 tienduizenden arme stadsgezinnen door tucht en landarbeid gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen project om de armoede in Nederland in twaalf jaar uit te roeien, veranderde al snel in een fuik voor de paupers.

zoeken in:
avatar van centurion81
3,0
Een boek dat lijkt, en ook is, zo blijkt ook uit de verantwoording, sterk geïnspireerd door de Graanrepubliek van Frank Westerman. Wat Jansen eigenlijk doet is door middel van het verzamelen van een grote hoeveelheid van en diversiteit aan bronnen, een reconstructie maken van hoe de vijf voorgaande generaties van haar familie geleefd moeten hebben.

Vond het vlot geschreven, ook nog wel een stukje geschiedenis over de strafinrichting Veenhuizen, historie tuindorpen Amsterdam (tuigdorpen tegenwoordig met dank aan een niet nader te noemen infantiel sujet). Veenhuizen ligt niet zo ver van Groningen en ben nu zeker getriggerd eens naar het museum daar te gaan, wat dat betreft prima publiciteit ook!

Zoals uit mijn opsomming hierboven al blijkt, ben ik toch vrij neutraal over dit boek. Dit heeft vooral te maken met Jansen's zakelijke schrijfstijl. Ze probeert wel literaire truukjes toe te passen maar ze is m.i. te veel journalist en te weinig schrijver. Dit doet zeker afbreuk aan de leesbeleving.

Het cijfer dat ik dit boek geef is dan ook een vrij neutrale 3*

Gast
geplaatst: vandaag om 09:03 uur

geplaatst: vandaag om 09:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.