menu

Le Géant Empêtré: La Russie et le Monde de la Fin de l'URSS à l'Invasion de l'Ukraine - Anne de Tinguy (2022)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Historisch / Politiek

495 pagina's
Eerste druk: Perrin, Parijs (Frankrijk)

In ‘De Verstrikte Reus’ stelt de Franse historica en politicologe Anne de Tinguy zich de vraag of het huidige Rusland weer de grote mogendheid kan worden die het ooit was in de dagen van de USSR. Het einde van de Koude Oorlog (1989) en de ineenstorting van de USSR (1991) luidden een metamorfose in de buitenlandse betrekkingen van Rusland in. Dertig jaar later sluit de invasie van Oekraïne de pagina van de geschiedenis die toen was geopend. Vladimir Poetin heeft zijn land verwikkeld in een neo-imperiaal conflict als uit een andere tijd: een tragedie voor Oekraïne, een aardbeving voor Europa, een keerpunt voor zijn land. Deze verwoestende oorlog, die de machtsobsessie van de Russische reus illustreert, verergert de paradox waarin hij zichzelf heeft opgesloten. Hoewel hij een toonaangevende internationale speler met meerdere troeven is, stelt hij er zich tevreden mee een reus op lemen voeten te zijn, die voorstander is van zijn ‘macht van overlast’. Deze analyse van zijn relatie tot de wereld bevestigt dat Rusland zich op een kruispunt bevindt. Wat wordt het in de nabije toekomst: een dynamische staat, die prioriteit geeft aan interne ontwikkeling? Of een macht in verval die verstrikt raakt in haar economische, demografische en politieke kwetsbaarheden, verblind door de overtuiging dat ze voorbestemd is om groot te worden, maar niet in staat zichzelf de middelen te geven om dat te zijn? Dit boek, dat al deze kwesties bespreekt, geeft een momentopname van de sterke en zwakke punten van het Rusland van Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin en is gebaseerd op de beste en meest recente internationale bronnen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
In NRC van 17 november 2022 bespreekt Michel Krielaars drie boeken die
laten zien hoe onder Poetin Rusland tot een oorlogszuchtig land werd, dat gevangen zat in een ‘grote broer syndroom’.

De eerste daarvan is het inmiddels in het Nederlands vertaalde The Story of Russia - Orlando Figes (2022), hoewel Krielaars enkele kritische opmerkingen maakt over het werk van Figes.

'Le Géant Empêtré' is het tweede boek uit zijn artikel. Krielaars stelt:
Voor een scherpzinniger begrip van het Rusland van Poetin kun je terecht bij Le géant empêtré van Anne de Tinguy, een vooraanstaande Franse specialist op het gebied van de buitenlandse politiek van zowel Rusland als Oekraïne. Na in kort bestek vijf eeuwen van Russische expansie van de tsaren tot de bolsjewieken te hebben neergezet, richt zij zich uitvoerig op het gemankeerde machtsdenken van de post-communistische heersers.

Het derde boek uit zijn artikel is Z: Hoe Poetin Rusland Weer Groot Wilde Maken - Hella Rottenberg (2022)

Het complete artikel van Michel Krielaars in NRC (let op: €) is te vinden op: Alles om aan de macht te blijven: drie boeken over de frustraties van Poetin - NRC

Gast
geplaatst: vandaag om 16:09 uur

geplaatst: vandaag om 16:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.