menu

Ongekend: Over Vrouwen in de Natuurwetenschap Die over het Hoofd Werden Gezien - Margriet van der Heijden (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Wetenschappelijk

208 pagina's
Eerste druk: Nieuwezijds, Amsterdam (Nederland)

Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat, de Ampère of Mendelejevs periodieke systeem van elementen... Bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar naar vrouwen? Toch waren ze er al eeuwen: vrouwen die zich verdiepten in de natuurwetenschappen. Henrietta Leavitt ontwikkelde de methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Alice Ball ontwikkelde op Hawaii het eerste redelijk effectieve middel tegen lepra. Wie maar een beetje zoekt, komt er nog veel meer tegen: vrouwen die zich tegen de tijdgeest in en tegen de klippen op tot onderzoeker ontwikkelden, die ontdekkingen deden, ideeën ontwikkelden én die vaak daarna toch buiten de geschiedenisboekjes vielen. In de rubriek 'Ongekend' in NRC haalde Margriet van der Heijden de afgelopen jaren zulke vrouwen voor het voetlicht. Dit boek is een bundeling van deze biografische schetsen, aangevuld met niet eerder gepubliceerde portretten en een uitgebreid inleidend essay over vrouwen en natuurwetenschappen in verleden en toekomst.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Van de site van de Amsterdamse uitgeverij Nieuwezijds:
Margriet van der Heijden is deeltjesfysicus, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e, en docent aan Amsterdam University College.

Overkoepelend artikel van 25 februari 2022 in NRC (let op: €) over de portretten van Margriet van der Heijden in haar rubriek 'Ongekend', met een algemene inleiding en van een aantal vrouwelijke wetenschappers een biografie, inclusief beschrijving van hun werkzaamheden en de tegenwerking die zij daarbij ondervonden:
Eigenzinnige vrouwen bedreven wetenschap tegen de stroom in - NRC
Margriet van der Heijden portretteerde vrouwen die belangrijk waren voor de natuurwetenschap, maar toch in de schaduw stonden. Zij maakten de weg vrij, maar betaalden daar soms een hoge prijs voor.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:50 uur

geplaatst: vandaag om 09:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.