menu

L'Heure de la Sortie - Christophe Dufossé (2002)

Alternatieve titel: Het Laatste Uur

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch / Thriller

342 pagina's
Eerste druk: Denoël, Parijs (Frankrijk)

De jonge leraar op een Franse Middelbare school, Eric Capadis, overlijdt in 1995 nadat hij uit een raam van de schoolklas gesprongen is. Zijn leerlingen zeggen niet te weten waarom dit gebeurd is. En geconcludeerd wordt dat hij zelfmoord gepleegd heeft. De jonge leraar Pierre Hoffman neemt op verzoek van de schoolleiding zijn klas 4F over. Pierre vraagt zich af waarom Capadis zelfmoord gepleegd heeft en biedt aan bij de ouders van Capadis op bezoek te gaan. Capadis blijkt al een tijd geen contact met ze te hebben gehad. Pierre heeft zijn eigen problemen. Hij is eenzaam, heeft geen vaste vriendin of vriend en schiet niet op met zijn dissertatie. De kinderen uit zijn klas willen hun jaarlijkse schoolreis aan het eind van het schooljaar niet missen en organiseren die dan maar zelf. Hoffman wordt één van de twee begeleiders van die week…

zoeken in:
3,5
Dit boek werd in Frankrijk onderscheiden met de Prix du Premier Roman 2002.
Ik heb er gemengde gevoelens over. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Die van de hoofdpersoon, leraar op een middelbare school, die in zijn vrije tijd nog wat aan zijn nog onvoltooide dissertatie werkt en die moeite heeft zich te binden. Dan is daar de relatie van hem met zijn ouders en zijn zus. Op de school zijn er de collega's en de kinderen in zijn klassen, die met naam worden genoemd. Dan is er de zelfmoord van een collega-docent. En er zijn de leerlingen die niet de makkelijkste zijn, hetgeen een verontrustende sfeer veroorzaakt. Je zou kunnen zeggen dat het een rijk boek is omdat aan zoveel facetten van het leven aandacht geschonken wordt. Anderszins kan je betogen dat het vlees noch vis is, omdat zaken weinig uitgediept worden. Ik kom tot 3,5 * omdat het wel een redelijk debuut is, maar mij nodigt het niet uit meer van deze auteur te lezen. Meer is trouwens niet in het Nederlands vertaald.

avatar van psyche
psyche (crew)
Cornelis misschien zijn hier teveel thema’s in éen boek gegoten waarbij je van goede huize moet komen dit vorm te geven?
Had het voor jou anders geweest als de auteur in meerdere romans minder thema’s ofwel per thema had verwoord wat hij wilde vertellen?

3,5
Je krijgt een simpel antwoord van mij, Psyche: Ik denk het wel. Overige heeft deze auteur maar een beperkte productie geleverd. Er zijn nog twee boeken van hem in Frankrijk verschenen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:38 uur

geplaatst: vandaag om 00:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.