menu

De Verschijningen der Menschenziel in het Sprookje - Ina Boudier-Bakker (1932)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Kunst en Cultuur

58 pagina's
Eerste druk: Van Kampen, Amsterdam (Nederland)

In haar beschouwing ‘De Verschijningen der Menschenziel in het Sprookje’ stelt Ina Boudier-Bakker zich op het standpunt dat alle menselijke beweegredenen, waaronder bijvoorbeeld jaloezie, verlangens of boosheid, op een symbolische manier in sprookjes naar voren komen. Het gevolg daarvan is onder andere dat er in sprookjes een aantal duistere of zelfs misdadige praktijken kunnen worden beschreven, die naar de ethische normen in het feitelijke dagelijkse leven onaanvaardbaar zijn. De getoonde wreedheid en geslepenheid uit bepaalde sprookjes van de gebroeders Grimm zijn zo soms onbegrijpelijk te noemen. In haar behandeling van de sprookjes van Hans Christian Andersen, brengt de schrijfster bij vergelijking onder andere de meer psychologische kanten van zijn werk naar voren. Zaken zoals wreedheid krijgen onder die omstandigheden een heel andere lading en hebben daardoor een andere invloed op het verhaal. Ook al gebruikt Andersen soms dezelfde bronnen als de gebroeders Grimm, zijn uitwerking is anders.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Dun boekje van Ina Boudier-Bakker, schrijfster van damespulp, oneerbiedig gezegd. Het verkleurde papier rook héérlijk, ik werd er bijna high van haha.. De schrijfster doet een greep in de grote grabbelton der sprookjes en duidt de sprookjes die haar van oudsher het liefst waren. Bekende sprookjes als Doornroosje en De Gelaarsde Kat passeren de revue, maar ook een paar onbekende als De Klare Zon zal het Uitbrengen en Riket met de Kuif. Dit loopt allemaal naadloos in elkaar over. Eigenlijk is het één lang essay. Ze begint in elk geval met één van míjn favoriete sprookjes: Blauwbaard.
Mooi archaïsch taalgebruik dat al net zo oud en muffig is als de geur van het blad waar het op geschreven staat. Wijze inzichten met af en toe iets waar ik nooit bij heb stilgestaan. Dat het sprookje uit een tijd stamt waarin nog geen socialisme of communisme bestond, maar dat er al wel intuïtief een rechtvaardigheidsgevoel leefde, en dat zie je ook terug in sprookjes: menselijke macht tegenover machteloosheid, de heerser tegenover de arme. Armoede is een terugkerend thema in het sprookje, net als de Wensch van de Menschenziel, die vaak benoemd wordt door Boudier-Bakker.
Jammer trouwens, en dit geheel terzijde, dat sprookjesboeken altijd zo groot moeten zijn. Het zou fijn zijn als er een keer uitgave kwam van al die sprookjesbundels in normale romangrootte. Nu zijn die dingen zo log en zwaar dat ze in bed niet te lezen zijn of liggend op de bank. Als zo'n sprookjesboek wat kleiner zou zijn dan zou ik die ook eerder uit de kast trekken.
Een aantal jaren geleden is er wel een schitterende Engelse uitgave verschenen van de Sprookjes van de Gebr. Grimm (Barnes & Noble collectible classics), wat kleiner van formaat met goudgerande pagina's, heel mooi, maar helaas niet in het Nederlands.


avatar van the Cheshire cat
4,0

Die komt dan bovenop mijn metershoge stapel wil-ik-nog-lezen boeken.
Begint zo langzamerhand op Sjakie en de bonenstaak te lijken

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
the Cheshire cat schreef:
Bekende sprookjes als Doornroosje en De Gelaarsde Kat passeren de revue, maar ook een paar onbekende als De Klare Zon zal het Uitbrengen en Riket met de Kuif.
De Klare Zon zal het Uitbrengen zegt mij op dit moment even niets, maar Riket met de Kuif is voor mij wel een bekende. En van de laatste is er dan ook nog de bewerking met Nederlandse vertaling Riquet à la Houppe - Amélie Nothomb (2016) - BoekMeter.nl

Zie: Riket met de Kuif - beleven.org

avatar van the Cheshire cat
4,0
Sol1 schreef:
(quote)
De Klare Zon zal het Uitbrengen zegt mij op dit moment even niets, maar Riket met de Kuif is voor mij wel een bekende. En van de laatste is er dan ook nog de bewerking met Nederlandse vertaling Riquet à la Houppe - Amélie Nothomb (2016) - BoekMeter.nl

Zie: Riket met de Kuif - beleven.org


Haha, ik twijfelde nog tussen Riket met de Kuif of De Koningin der Ebbenhoutenlanden..

In het stukje over Het Herdersjongetje (Grimm) haalt ze overigens een wel erg mooie passage aan, die had ik nog willen plaatsen, maar dan werd mijn bericht weer zo lang.
Een herdersjongetje is beroemd om zijn verstandige antwoorden. De koning wil dat wel eens met eigen ogen zien, nodigt de jongen uit en stelt hem drie vragen; wanneer hij die alle drie weet te beantwoorden mag hij in zijn koninklijk slot komen wonen. De derde vraag luidt:

"Hoeveel seconden heeft de Eeuwigheid?"
En ook deze dwaze vraag vindt haar antwoord: "Heel ver van hier ligt de Diamantberg. Die is duizend mijlen in de hoogte, duizend mijlen in de breedte, en duizend in de diepte. Elke honderd jaar komt daar een vogeltje op zitten en scherpt er zijn bekje aan. Als de heele berg hierdoor afgesleten is, dan is de eerste seconde der Eeuwigheid voorbij."

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
the Cheshire cat schreef:
"Heel ver van hier ligt de Diamantberg. Die is duizend mijlen in de hoogte, duizend mijlen in de breedte, en duizend in de diepte. Elke honderd jaar komt daar een vogeltje op zitten en scherpt er zijn bekje aan. Als de heele berg hierdoor afgesleten is, dan is de eerste seconde der Eeuwigheid voorbij."
Ik ken die anecdote van Godfried Bomans. Op het seminarie bij hem werd het verhaal verteld met een gigantische koperen bol in plaats van een diamantberg. Het vogeltje streek daar met een vleugel over de koperen bol. Opzet van de geestelijken van dat seminarie was meen ik om 'zondaars' schrik aan te jagen met de feitelijke termijn die ze eeuwig in vage- of hellevuur zouden moeten doorbrengen...

avatar van misterfool
Geef mij dan maar de versie van Built to Spill:

"Every thousand years this metal sphere ten times the size of Jupiter floats just a few yards past the Earth. You climb on your roof and take a swipe at it with a single feather. Hit it once every thousand years til you've worn it down to the size of a pea. Yeah, I'd say that's a long time. But it's only half a blink In the place you're gonna be

Where you gonna be?
Where will you spend eternity?"

Gast
geplaatst: vandaag om 13:11 uur

geplaatst: vandaag om 13:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.