menu

Phosphorescence: On Awe, Wonder & Things That Sustain You When the World Goes Dark - Julia Baird (2020)

Alternatieve titel: Alles Geeft Licht: Over Verwondering, Natuur, de Innerlijke Gloed van Onszelf Ć©n Die van de Wereld om Ons Heen

mijn stem
1,00 (1)
1 stem

Engels
Autobiografisch / Ideeƫnliteratuur

320 pagina's
Eerste druk: 4th Estate, Sydney (Australië)

Hoe houden we geluk vast wanneer we denken dat gevonden te hebben? We zijn ons steeds meer bewust van wat ons voldoening en vreugde brengt. Gesprekken met anderen, relaties aangaan en een zinvol leven leiden bieden de grootste kans op een vorm van geluk. Maar hoe houden we dit geluksgevoel vast? En belangrijker nog: wat als het ons tegenzit door ziekte, verlies of een gebroken hart? Hoe overleven, laat staan floreren we dan? In dit boek reflecteert Julia Baird op haar ervaringen met het natuurfenomeen fosforescentie – de lichtgevende kracht van de natuur – en op hoe dit haar weg verlichtte na een periode van liefdesverdriet en ziekte. Zo laat ze zien hoe we ons ‘innerlijke licht’ kunnen vinden en hoe dit ons kan helpen in tijden van tegenspoed.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
1,0
Ik was in eerste instantie van plan het nieuwe boekjaar grandioos te openen met een biografie over Koningin Victoria, van deze auteur, toen ik op een heel ander boek van haar stuitte. Ik had eigenlijk een wetenschappelijker boek verwacht à la The Secret Lives of Colour van Kassia St Clair, over de geschiedenis van kleuren, maar ik kwam weer eens bedrogen uit. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de plot niet helemaal goed gelezen heb.

Tot een bladzijde of 55 gaat het min of meer over 'licht', alhoewel... Baird heeft het vooral ergens anders over. Tussendoor heeft ze het dan even over lichtgevende kwallen en ergens bespreekt ze ook nog even gauw 'de regenboog', waarbij ze dan Descartes aanhaalt, want die schijnt dat ding bestudeerd te hebben. Die schijtdescartes, ook helemaal klaar met die vent. Die haalt ze trouwens wel vaker aan, Descartes. Maar ook heel veel andere beroemdheden en dergelijke.. Het boek puilt uit van de bekende namen: Moeder Teresa heeft ooit gezegd... Nick Cave is het daarmee eens... Doris Lessing schreef ooit...
Waar de schrijfster het vooral over heeft is zichzelf, het ene moment is ze aan het wildwatervaren in de Himalaya, het volgende aan het backpacken in Europa. Niets zo vervelend als mensen die het over niets anders hebben dan zichzelf.

Er is godsamme toch wel meer te bedenken dan de regenboog? Het Noorderlicht, fata morgana's (o nee, dat heeft met lucht te maken), dieren en planten die lichtgeven in het donker (het woord 'bioluminescentie' ben ik nergens tegengekomen), lichtgebruik in de beeldende kunst, films... Het wordt allemaal niet behandeld. Dat zeldzame natuurverschijnsel dat zich in de winter bij volle maan voordoet en alles in een groenig glow-in-the-dark schijnsel zet, heb het vorig jaar nog meegemaakt toen ik rond zeven uur 's avonds door het bos liep en alles rondom mij oplichtte: het bospad, de takken van de bomen, zelfs mijn hond lichtte op en die is al spierwit van zichzelf. Er moet wel een sluierbewolking voor de maan hangen en de grond moet bevroren zijn wil zo'n fenomeen zich voordoen. Dat er nog geen naam voor is trouwens.. Ja, fosforescentie. De Duitse schilder Louis Douzette heeft het in elk geval in 1869 op het doek vastgelegd: Winterliche Vollmondlandschaft In de slotscène van Harry Potter 3 zit het ook, in de Verboden Bosscène.
Afijn, ik dwaal af.
Waar was ik?

Als we maar leren kijken, met verwondering, zegt Baird, kunnen we volgens haar fosforescerend worden. Maar waar moeten we naar kijken, Baird, want dat vertel je ons niet. Dat is nu net het punt.
Zo halverwege krijgt het ook nog eens een feministische wending, niveau Libelle/Margriet/Happinez... heeft ze het opeens over de nukkige uitstraling van Victoria Beckham en dat we daar niks over mogen vinden. "Dit beschimpen van schapen moet ophouden," zegt ze dan. Maar een paar pagina's daarvoor bespreekt ze wel uitvoerig het gerenoveerde gezicht van Jennifer Grey.
Aan het slot komt ze ook nog met het geloof op de proppen... "En als je er op een of andere manier in slaagt je leven te laten getuigen van je geloof, dan zal er ondanks alles altijd goedheid door de kieren lekken."
Mag ik even een teiltje?
En.... "mijn homovrienden"? ...really??
Achterin nog een woord van dank van maar liefst 4 pagina's, die dankwoorden worden ook steeds langer en hysterischer vooral, ik dacht straks gaat ze nog haar melkboer bedanken voor de lekkere melk die hij haar iedere dag weer schenkt en die haar schrijfproces op positieve wijze heeft beïnvloed. Op een gegeven moment zegt ze: Ik wil graag hard applaudisseren voor al mijn collega's bij... Mens, doe even normaal.

Dat boek over Koningin Victoria kan me nu wel gestolen worden. Maar ik heb nog een andere interessante biografie klaarliggen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:29 uur

geplaatst: vandaag om 03:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.