menu

Down and Out in Paris and London - George Orwell (1933)

Alternatieve titel: Aan de Grond in Londen en Parijs

mijn stem
4,16 (47)
47 stemmen

Engels
Sociaal

206 pagina's
Eerste druk: Victor Gollancz, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Nadat George Orwell ontslag heeft genomen bij de Imperial Police in Burma, komt hij terecht in Londen en Parijs, waar hij uiterst moeizaam zijn kostje bij elkaar scharrelt. Hij beweegt in de zelfkant van de maatschappij. Logeert in goedkope kamers of opvangcentra van het Leger des Heils en heeft de vreselijkste baantjes.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,5
Prachtig verhaal van Orwell, die duidelijk heel goed wist hoe de onderkant van de samenleving er uit zag. En ook hoe het is daar te lezen. Met vele (rake) constateringen en vele anekdotes vertelt hij het verhaal.
Het blijft boeiend, aangezien hij steeds weer een verschillend aspect heeft meegemaakt. Ook de verschillen tussen rankrijk en Engeland laat hij mooi zien. Zowel inhoudelijk, als styllistisch. De scènes in Frankrijk zijn in het engels, maar als men spreekt vol met Franse termen en kreten. In Londen en omgeving probeert hij meer fonetisch het Engels op te schrijven zoals men daar spreekt. Soms wat lastig, maar eigenlijk altijd goed te lezen. Heel het boek is in erg simpel Engels. Met korte, weinig literaire zinnen. Straight to the point, en dat is begrijpelijk, want om nou lange volzinnen bij het zwerversbetsaan te laten passen. Het maakt wel dat het taaltechnisch verre van bijzonder is.
Daarnaast weet Orwell als goed observator heel mooi en kort neer te zetten hoe bepaalde levens werken, zoals het leven als plounger in een hotel, het leven in de Spike's in Engeland, etc. Met veel vaart en soms ook de nodige humor brengt hij dit.
De filosofische stukken komen wat geforceerd over, maar zijn niet minder interessant daardoor, en ook hier geeft Orwell rake opmerkingen. Over het zwerversleven, de kritiek erop etc.
Wel vond ik het stuk in Parijs leuker en boeiender dat het gedeelte dat speelt in Londen.
4*

avatar van Pythia
4,0
Het leven van daklozen en andere armen, eind jaren twintig van de vorige eeuw, in Parijs en Londen, wordt in kaart gebracht. Het levert de constatering op dat zij mensen zijn als iedereen, dat eigenlijk iedereen met voldoende tegenslag ergens 'down and out' kan geraken, en dat de rijken er niets mee te maken willen hebben.
Ik vind de samenvattende beschouwingen heel interessant; je ziet in de verte Animal Farm al opdoemen.
Ik vind het knap dat al die misère een prettig leesbaar boek heeft opgeleverd. Zou Rohinton Mistry zich hierdoor hebben laten inspireren voor A Fine Balance?
Dankjewel voor de tip mjk87. Het was alleszins de moeite waard.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:09 uur

geplaatst: vandaag om 09:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.