menu

Quelques Souvenirs de Ma Vie - Baronne de Vaughan en Paul Faure (1936)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Autobiografisch / Historisch

244 pagina's
Eerste druk: Flammarion, Parijs (Frankrijk)

Blanche Delacroix was afkomstig uit een eenvoudig gezin zonder financiële middelen. In 1899 of 1900 ontmoette koning Leopold II van België haar. Ondanks het leeftijdsverschil van 48 jaar groeide uit die ontmoeting een relatie, die eerst gehinderd werd door het huwelijk van Leopold met koningin Maria-Hendrika. Leopold hield er daarbij ook nog andere maîtresses op na, maar Blanche was zijn favoriete. Na de dood van de koningin in 1902 was de weg voor Blanche en Leopold vrij om hun relatie verder te verdiepen. Blanche trouwde in 1909 met Leopold op zijn sterfbed, terwijl hij enkele dagen later kwam te overlijden als gevolg van een slecht verlopen medische behandeling. In haar mémoires roept Blanche onder andere gedetailleerd en zonder enige gêne het beeld op van de rijkdommen die zij dankzij haar koning heeft kunnen verkrijgen, terwijl hij zijn rijkdom op zijn beurt over de ruggen van de Belgen en de Congolezen verwierf; met Congo als zijn persoonlijke wingewest. Zij kreeg in een latere fase de titel ‘Barones van Vaughan’ (‘Baronne de Vaughan’) toegekend, zonder dat daar een Koninklijk Besluit aan ten grondslag lag.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Al in 1937 verscheen een Engelse vertaling van 242 pagina's bij Washburn in New York; dit onder de titel: 'A Commoner Married a King; As Told by Baroness de Vaughan to Paul Faure'.

Kris Wagner gebruikte het gegeven als basis voor zijn historische roman De Schone en de Koning van 176 pagina's, die in het jaar 2000 bij Van Halewyck in Leuven verscheen en eveneens is geschreven vanuit het gezichtspunt van Blanche Delacroix.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:22 uur

geplaatst: vandaag om 01:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.