menu

De Aarde volgens W.F. Hermans: De Schrijver als Geoloog - Salomon Kroonenberg (2023)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Kunst en Cultuur / Wetenschappelijk

216 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

'Wie over de reling hing en recht naar beneden keek, kon vaststellen dat het schip vorderde; of draaide alleen de aarde er onderdoor?’ Zomaar een zin uit 'Conserve', de eerste roman van Willem Frederik Hermans. Hermans was een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw, maar hij was ook wetenschapper, een fysisch geograaf. Het was de romanschrijver die, via zijn romanpersonage, de vraag stelde of de aarde onder het schip door draaide, maar zonder de blik van de geograaf was deze vraag nooit in het boek terechtgekomen. Er zijn biografieën over Hermans verschenen, mensen zijn gepromoveerd op zijn romans, er bestaan talloze boeken en artikelen over Hermans en zijn werken, maar over de rol die de aardwetenschappen spelen in zijn literaire werk is nog niet veel bekend. Geoloog en schrijver Salomon Kroonenberg is bij uitstek de persoon om die omissie te herstellen. Aan de hand van foto’s, tekeningen, romans en het enige fysisch-geografisch-geologische leerboek dat Hermans ooit schreef, laat Kroonenberg zien hoe belangrijk de aardwetenschapper Wim Hermans is geweest voor de inspiratie en het wereldbeeld van de schrijver Willem Frederik Hermans. Kroonenberg stelt dat ook de fysisch-geografische en geologische context van Hermans’ werken onze volle aandacht verdient.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De aarde volgens W.F. Hermans - SPUI25
Geoloog en schrijver Salomon Kroonenberg laat in De aarde volgens W.F. Hermans. De schrijver als geoloog aan de hand van foto’s, tekeningen, romans en het enige fysisch-geografisch-geologische leerboek dat Hermans ooit schreef, zien hoe belangrijk de aardwetenschapper Wim Hermans is geweest voor de inspiratie en het wereldbeeld van de schrijver Willem Frederik Hermans. Kroonenberg toont overtuigend aan dat ook de fysisch-geografische en geologische context van Hermans’ werken onze volle aandacht verdient.

Hij gaat tijdens deze boekpresentatie in gesprek met paleontoloog Bert Boekschoten en ontwerper Piet Schreuders in gesprek over de rol van de aardwetenschappen in het werk van Hermans en biedt eerste exemplaren van zijn boek aan zoon Ruprecht Hermans en Raymond Benders aan, voorzitter van het Willem Frederik Hermans Instituut.

avatar van Raspoetin
De geologische wereld van W.F. Hermans - NRC £
Geoloog Salomon Kroonenberg las het literaire werk van de schrijver en aardwetenschapper W.F. Hermans met een wetenschappelijke blik en ontdekte de diepere lagen ervan.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:08 uur

geplaatst: vandaag om 04:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.