menu

Gokkers & Graaiers: Financiële Schandalen van de VOC tot de Zuidas - Roel Janssen (2022)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Journalistiek

272 pagina's
Eerste druk: Follow the Money, Amsterdam (Nederland)

Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen. De VOC was in 1602 de eerste multinationale onderneming gebaseerd op aandelenkapitaal, de tulpenbollengekte van 1637 was de eerste speculatieve bubbel ter wereld. Nederlandse bankiers bedachten een revolutionair systeem om slavernijplantages te financieren. Tegenwoordig faciliteert de Amsterdamse Zuidas het type financieel-juridische dienstverlening dat van Nederland ’s werelds grootste doorstroomland van kapitaal heeft gemaakt. Van de VOC tot de Zuidas: 'Gokkers en Graaiers' vertelt aan de hand van een reeks kleurrijke hoofdrolspelers het verhaal van Nederland als bakermat van het moderne kapitalisme, vol onderbelichte schandalen en schaamteloze streken.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De Amsterdamse uitgever Follow the Money vermeldt als toelichting:
Dit is een grondig herziene versie van Grof geld (2011 De Bezige Bij) met zes nieuwe hoofdstukken en zes geschrapte oorspronkelijke hoofdstukken.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Een redelijk uitgebreid boekfragment (de inleiding) is te vinden op de site van Follow the Money, door op de pagina naar beneden door te scrollen:
Boekenpagina - Gokkers en graaiers - Follow the Money

Gast
geplaatst: vandaag om 16:48 uur

geplaatst: vandaag om 16:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.