Voor een man op leeftijd is de output van Ian McEwan nog best hoog. De kwaliteit van zijn latere werken verschilt nogal, maar het is altijd goed leesbaar, inhoudelijk boeiend, en niet vastgeklonken aan een enkel genre. Lessons is toch weer een verhaal apart, in de zin dat het wat meer aansluit bij McEwans grote werken als Atonement, Enduring Love en On Chesil Beach. Net iets ambitieuzer van opzet, net wat scherper geschreven.
Met Lessons keert McEwan min of meer terug bij het belangrijkste thema van Atonement: het schrijverschap. Waar Atonement ging over schrijven (of kunst in het algemeen) als manier van boetedoening en troost, gaat Lessons over de verantwoordelijkheden van de schrijver. Mag een schrijver ander mensen laten lijden onder zijn schrijverschap en mag een schrijver zijn eigen omgeving in een verhaal verwerken? Dit thema komt op meerdere manieren terug in dit boek: een van de hoofdpersonen keert haar verantwoordelijkheden de rug toe om te gaan schrijven en om haar eigen leven en dat van haar voormalige familie in een boek te verwerken. De schrijver McEwan doet hier in wezen hetzelfde, want Lessons is tot op zekere hoogte autobiografisch.
Boeiende kost, maar zo goed als Atonement wordt het niet. Dat boek was een veel coherenter geheel terwijl Lessons een wat fladderige structuur heeft. Ook was de plot van Atonement stukken spannender en meer meeslepend dan dat van Lessons. Bovendien krijgen we in Lessons heel wat geschiedenislessen te verwerken die hoewel boeiend intussen overbekend zijn: van de dappere studenten van die weisse rose tot Tsjernobyl tot de val van de muur en de pandemie.
Ondanks die paar minpuntjes is het wel een heerlijk boek om te lezen. McEwans schrijverschap blijft van een meesterlijk niveau, zijn psychologisch inzicht gaat diep, de flarden van humor zijn lekker Brits en dat Britse geldt ook voor de manier waarop hij de lezer steeds weet te ontroeren. Lessons haalt het wat mij betreft net niet bij zijn vroegere geweldige werk, maar heeft me tegelijkertijd vele uren leesplezier bezorgd. En een beetje spijt dat ik vroeger nooit pianolessen heb gehad, dat ook.