menu

November - Thomas Olde Heuvelt (2022)

mijn stem
3,92 (24)
24 stemmen

Nederlands
Thriller

464 pagina's
Eerste druk: Boekerij, Amsterdam (Nederland)

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat. Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug... maar wel tegen een prijs. Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?

zoeken in:
avatar van devel-hunt
4,5
“De duivel klopt altijd tweemaal aan”, Thomas Olde Heuvelt, de Nederlandse Steven King? Steven King is inmiddels fan van Olde Heuvelt, een zeer goed geschreven gedetailleerd boek over het najagen van geluk van de mens terwijl deze om dat te bereiken letterlijk over lijken gaat, niets is wat het lijkt, aan het eind blijkt de duivel menselijker te zijn dan de mens zelf, een knap geschreven horror-thriller, misschien wel zijn beste boek tot nu toe.

avatar van H€yoka
4,0
November is een leuk boek als je van de oudere Stephen King werken houdt. Het voelt eerst een beetje vreemd aan om een NL schrijver de Amerikaanse termen en gewoonten te zien neerpennen, maar gaandeweg concentreert het verhaal zich meer op de personages en minder op de setting. Uiteindelijk klopt deze omgeving ook gewoon beter dan een NL of Vlaams dorp. De afgelegen straat is nu eenmaal een element dat het allemaal wat echter maakt.

Het boek is in twee delen gesplitst. Deel één vond ik knap en stuurt lange tijd op een ethische kwestie aan: kunnen ze ook een niet-vrijwilliger offeren? Maar als dan alsnog een vrijwilliger opduikt, was ik ietwat teleurgesteld. Je wil toch weten wat er gebeurt als ze geen offer kunnen brengen?

Deel twee moddert aanvankelijk wat aan. Je krijgt wat pagina's over het niet-november deel van de personages' jaar te lezen en ach... het boeit me allemaal zo ontzettend weinig. Eens we opnieuw in november aanbelanden, zet ik me schrap voor hopelijk een spannend einde. Het gekozen pad om het verhaal te laten eindigen is best ok, goed gevonden binnen de gecreëerde mogelijkheden. Maar alweer blijf ik me afvragen wat er zou gebeuren als het offer niet gebracht werd...

Al bij al een aan te raden boek voor de liefhebbers van het genre. De opmerkingen moet je eerder zien als een 'ik mis een kers op de taart' gevoel. 4*

avatar van stambec
4,5
Echt een heel leuk boek. Ik ben groot fan van deze schrijver. Orakel viel misschien (ondanks een super sterke eerste helft) ietwat tegen, maar Echo en November zeker niet. HEX blijft, voor mij persoonlijk, onovertrefbaar. Wat al deze boeken gemeen hebben,
is dat ze vlot lezen en ontzettend origineel zijn. Ik kijk al uit naar zijn volgende boek.

avatar van Lalage
stambec schreef:
Ik kijk al uit naar zijn volgende boek.

Misschien kan je ondertussen nog een oudje uit de kast trekken? Of heb je die ook allemaal gelezen, zoals 'Om nooit te vergeten'.

avatar van stambec
4,5
Nee, zijn oude werk of zijn korte verhalen heb ik nog niet gelezen. Aanrader?

avatar van Lalage
kijk maar even rond hier op boekmeter, dan zie je het wel!

avatar van stambec
4,5
Lalage schreef:
kijk maar even rond hier op boekmeter, dan zie je het wel!
Bedankt voor de omslachtige tip, Ik ga hem bestellen

avatar van Jason82
4,0
Weer een origineel boek van deze schrijver. Ik vond er een Pet cemetary achtige vibe in zitten. Het is opnieuw duidelijk wie de grote inspirator is.

Het begin was even doorbijten, een hoop namen ook. Maar opeens wordt je dan het verhaal ingezogen en wil je weten hoe het afloopt. Bepaalde passages/gebeurtenissen zijn behoorlijk ongemakkelijk, omdat het vrij gruwelijk is allemaal, maar het mooie einde maakt daar korte metten mee. Prima boek weer!

avatar van Jester
4,5
Olde Heuvelt heeft mij nog niet teleurgesteld. Van de boeken die ik van hem gelezen heb is dit de meest evenwichtige. Zoals al eerder gememoreerd is de link met Stephen King makkelijk te maken, zeker in dit boek. Dat komt deels ook door de setting, die inderdaad zo uit Pet Sematary zou kunnen komen. Hinderlijk is het niet, daarvoor geeft hij toch teveel een eigen draai aan het verhaal, én - zo reëel moet je ook zijn - King is gewoon uniek in de opbouw van een verhaal. Daar kan niemand aan tippen, ook Olde Heuvelt niet.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:21 uur

geplaatst: vandaag om 22:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.