menu

Manji - Junichiro Tanizaki (1931)

Alternatieve titels: Kruisende Lijnen || Quicksand

mijn stem
3,25 (6)
6 stemmen

Japans
Psychologisch / Erotisch

199 pagina's
Eerste druk: Shinchosha, Tokio (Japan)

Sonoko, de vrouw van een ambitieuze advocaat in Osaka, gaat schilderlessen nemen om te ontsnappen aan de sleur van haar huwelijk, en vermoedt niet dat dit het begin is van een liefdesaffaire die haar aan de rand van het graf zal brengen. Als wordt geïnsinueerd dat zij een lesbische verhouding heeft met Mitsuko, de jonge vrouw die zij onbewust als model heeft gebruikt voor een portret van de godin Kannon, beseft ze dat ze zich inderdaad tot haar aangetrokken voelt. Mitsuko is de boze engel, de demonische femme fatale; de verpersoonlijking van de amorele drang die de erotiek, in de visie van Tanizaki, nu eenmaal is. Mitsuko weeft een web van leugens waaraan niet alleen Sonoko, maar uiteindelijk ook Sonoko's man niet weet te ontsnappen. De enige die haar ontglipt is de verwijfde rokkenjager, maar misschapen Watanuki, de mannelijke spil in de vierhoeksverhouding, waarvan 'manjí', de ongekantelde oervorm van het nazi-hakenkruis, het symbool is.

zoeken in:
avatar van Sammael
3,5
Sonoko is een jonge vrouw die een passieloos huwelijk heeft met haar man, een advocaat ut Osaka. Als ze tijdens schilderlessen merkt dat ze zich aangetrokken voelt tot de jonge, knappe Mitsuko, ontwikkelt zich dit al snel tot een geheime lesbische relatie. Maar Sonoko is niet de enige met wie Mitsuko er een affaire op na houdt, en de situatie ontpopt zich al snel tot een ingewikkelde driehoeksverhouding.

Tanizaki heeft een vlotte en fijne schrijfstijl (althans in de vertaling die ik las), en beschrijft ook mooi de hellende lijn waarin zijn personages verzeild raken, de steeds extremere dingen die ze doen uit naam van liefde voor elkaar.

Een minpunt vond ik wel dat er buiten de liefdesperikelen van de hoofdpersonen eigenlijk niks gebeurt in het boek - het leest in feite als één grote intrige, en dat is niet altijd genoeg om het verhaal te dragen. Op sommige momenten verslapte daardoor mijn aandacht, hoewel Tanizaki dan vaak snel weer met een nieuwe wending kwam die me weer bij de les bracht.

Ik ben zeker benieuwd geraakt naar meer werk van Tanizaki, want hoewel dit al een prima boek is vermoed ik dat hij nog wel meer in zijn mars had.

avatar van manonvandebron
3,5
geplaatst:
De naar links wijzende swastika is een oud Perzisch symbool. Sinds de achtste eeuw is het ook een Japans teken voor een boeddhistische tempel. Hier symboliseert de manji echter de verstrengeling van vier mensenlevens.

Het betreft een man, zijn vrouw, haar minnares en dier aanbidder. Kotaro en Sonoko hebben een liefdeloos huwelijk en verlangen allebei naar opwinding. Die vinden ze bij Mitsuko, een femme fatale die poseert als Kannon, de godin van de genade. Haar aanbidder Watanuki wordt omschreven als "onzijdig". Hij kan geen kinderen krijgen en lijkt kenmerken van beide geslachten te bezitten.

In deze modernistische roman doorbrak Tanizaki taboes als lesbische liefde, abortus, impotentie en tweeslachtigheid. Hij beschreef een decadente moraal, het verval van de traditionele normen en waarden van Japan. Nog een vernieuwing was het gebruik van streektaal uit de Kansai.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:51 uur

geplaatst: vandaag om 21:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.