menu

Kierkegaard Anders Gezien: Over de Denker Die het Verschil Maakt - Jan Keij (2015)

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

268 pagina's
Eerste druk: Klement, Zoetermeer (Nederland)

Jan Keij biedt op geheel eigen wijze een nieuwe kijk op Kierkegaard door hem te typeren als verschilsdenker. Deze inleiding biedt daarmee een hoogst originele, uitdagende en provocerende visie op de Deense filosoof. Jan Keij legt Kierkegaard uit zoals de Deen dat zelf zou willen: op een vrije wijze, waarbij in getrouwheid aan zijn teksten gezocht wordt naar het nut van zijn filosofie voor het persoonlijke leven. Want het was Kierkegaard te doen om het individu. De toepasbaarheid van zijn gedachtegoed wordt versterkt door hem te interpreteren vanuit Levinas en Derrida. Via deze hedendaagse denkers wordt het christelijke van Kierkegaards wijsbegeerte getransformeerd in een seculiere religiositeit, en wel zo dat ook agnosten zich daar in kunnen vinden. Een prima leidraad voor de vaak moeilijke exercitie die het leven kan zijn.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
5,0
Filosofie heeft me altijd geïnteresseerd maar tegelijk schrikt de ontzaglijke hoeveelheid beschikbare lectuur ook wel af. Op dat vlak ben ik dan tevreden als ik een boek te pakken krijg dat een aantal ideeën bevattelijk maakt zonder als lezer aan exegese van vaak ondoordringbare (originele) teksten te moeten doen. Dit boek van Jan Keij hoort zeker thuis in deze categorie. Als auteur en doctor in de filosofie slaagt hij er als geen ander in om mij als lezer te prikkelen, informeren en daadwerkelijk voor keuzes te stellen (of anders gezegd keuzemogelijkheden uit de vergeetput van het bewustzijn te duikelen). Keij is een kei - ja deze kon ik niet laten liggen - in het presentabel maken van basisideeën van deze of gene filosoof en hier gaat hij aan de slag met Kierkegaard. Hij doet dat naar eigen zeggen met respect voor de getrouwheid van de teksten maar anderzijds kent hij zichzelf ook een zekere vrijheid toe (wat dan weer met respect zou zijn voor de geest van Kierkegaard). En zo lees ik een boek dat filosofie levendiger dan ooit maakt en me absoluut heeft geïnspireerd in de levensfase waarin ik me bevind. Al denk ik dat het boek nuttig is voor élke levensfase.
Wat Jan Keij brouwt, is dan wel bevattelijk maar het vraagt (voor mij dan toch) enig kauwwerk. Sommige zaken vragen bezinkingstijd alvorens het goed aankomt. Maar ik denk dat Jan Keij hier heel goed mee omgaat. Bepaalde onderdelen herhaalt hij stelselmatig, telkens met een variërend laagje erbij zodat het nooit ‘saai’ wordt. Het basisidee van Kierkegaard omtrent vrijheid en wat dat voor jou betekent, brengt Jan Keij naar het einde van het boek toe in verband met enkele latere relevante filosofen (Sartre, Derrida en Levinas). Boeiend!

Een stevig raamwerk is dit boek waarbij de filosofisch geïnteresseerde lezer volgens mijn bescheiden inschatting minstens het esthetische stadium zal bereiken (om even binnen de steeds helder toegelichte terminologie van het boek te blijven). De niet van enige humor/ironie gespeende stijl van de auteur draagt hieraan ongetwijfeld bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:14 uur

geplaatst: vandaag om 18:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.