menu

Ik Heb Geen Verstand van Poëzie: G.A. van Oorschot als Uitgever van Poëzie - Gert Jan de Vries (1995)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch / Kunst en Cultuur

285 pagina's
Eerste druk: G.A. van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Vanaf 1945 leidde de Amsterdamse uitgever G.A. van Oorschot (1909-1987) de uitgeverij die zijn eigen naam droeg. Hij ging ervan uit dat er door de Nederlandse literatuur een rechte lijn loopt van Multatuli naar het tijdschrift ‘Forum’ van Ter Braak en Du Perron en stelde zich ten doel die lijn door te trekken naar het heden. Dat leverde een uitgeverij op die met een fonds van inmiddels 700 titels (in 1995) tot de belangrijkste van Nederland wordt gerekend. Het rijke poëziefonds, dat uit ruim honderd uitgaven bestaat (in 1995), bevat vele van de belangrijkste dichters, waaronder Gerard den Brabander, jan Emmens, Elisabeth Eybers, Chr.J. van Geel, Jacob Israel de Haan, Jan Hanlo, Judith Herzberg, Pierre Kemp, Rutger Kopland, J.H. Leopold, Hans Lodeizen, Hanny Michaelis, Richard Minne, J.A. dèr Mouw, Martinus Nijhoff, Jan van Nijlen, Paul van Ostaijen, A. Roland Holst en M. Vasalis. Gert Jan de Vries beschrijft in dit boek hoe dat poëziefonds tot stand kwam. Ook de complexe persoonlijkheid van de uitgever, de functie van zijn tijdschriften ‘De Baanbreker’, ‘Libertinage’ en ‘Tirade’ en niet te vergeten de politieke standpunten van Van Oorschot en diens leermeester J. de Kadt komen aan de orde. ‘Ik Heb Geen Verstand van Poëzie’ verscheen in 1995; het jaar dat Uitgeverij G.A. van Oorschot vijftig jaar bestond.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Onprettig leesbaar wat mij betreft, taai, amper doorheen te komen. Omdat ik het bij lange na niet heb uitgelezen laat ik verdere waardering achterwege.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:52 uur

geplaatst: vandaag om 09:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.